Провеждането на подобен референдум по въпроса за приемане на европейската

...
Провеждането на подобен референдум по въпроса за приемане на европейската
Коментари Харесай

Доц. Христо Христев от Юридическия: Референдумът за еврото е противоконституционен!

Провеждането на сходен референдум по въпроса за приемане на европейската валута ерозира основите на принадлежността на България към Европейски Съюз. За мен зад цялата тази манипулативна интервенция стои тъкмо това - малко или повече проект за откъсването на България от Европейски Съюз и за преразглеждане на геополитическата ориентировка на страната. Потенциална заплаха е това да унищожи всички позитивни резултати от развиването ни през последните 30 години. Това разяснява пред БНР доцент Христо Христев от Юридическия факултет на СУ.

От една страна би трябвало да бъде потърсен отговорът - допустимо ли е провеждането на легален референдум по въпроса, който предлага политическата партия и нейният водач. От друга страна стои въпросът - какво тъкмо стои зад тази самодейност, какви са политическите измерения на сходно искане.

Категорично референдум по въпроса дали да бъде непокътната българската национална валута до 2043 година или която и да е година, което значи да не бъде въведено еврото, съгласно плануваните в контракта за присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз и в контракта за действие на Европейски Съюз - подобен референдум правомерно не може да бъде извършен. В Конституцията има специфична наредба, която е въведена по отношение на присъединението на България към Европейски Съюз

Провеждането на референдум по поставения въпрос не подхожда на тази наредба на Конституцията. Освен това в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление доста ясно е несъмнено, че референдуми по въпроси, които са предмет на уредба в интернационален контракт, който е влезнал в действие, не може да има. Този въпрос е предмет на задоволително ясна уредба както в Конституцията, по този начин и в договорите на Европейски Съюз. Не би трябвало да се позволява да влизаме в този сюжет.

Колкото и подписи да е събрал някой, никой не може да генерализира мнението на българския гласоподавател.Трупат прекалено много детайли на информация, които слагат под въпрос какво стои зад тази самодейност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР