Провеждането на честни и свободни избори е в основата на

...
Провеждането на честни и свободни избори е в основата на
Коментари Харесай

Битката с купения вот продължава, уверява Радев наблюдателите от ОССЕ

Провеждането на почтени и свободни избори е в основата на демократичния развой и по тази причина са нужни ефикасни ограничения против пазаруването и продаването на гласове, както и против корпоративния избор. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), които са част от задачата на интернационалната организация за наблюдаване на идните избори на 14 ноември.

Той акцентира, че изкореняването на това порочно събитие изисква систематични старания, които способените органи у нас поставят.

По думи на Радев главният приоритет за вота би трябвало да е повишението на изборната интензивност и на доверието на гласоподавателите в прозрачността и честността на изборния развой.
 ОССЕ се усъмни в потенциала на ЦИК да се оправи с машинното гласоподаване Обновена
ОССЕ се усъмни в потенциала на ЦИК да се оправи с машинното гласоподаване

Международните наблюдаващи имат забележки по подготовката на изборите

Той уточни, че пазаруването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на гласоподавателите, заради което при последните два вота са били подхванати ограничения за попречване на тези порочни практики. Държавният глава посочи, че легитимността и стабилността на идващия парламент и държавно управление зависят от честното осъществяване на идния избор.

По негови думи посредством въвеждането на машинното гласоподаване неведнъж е намалял делът на невалидни гласове. Той съобщи, че гласоподавателите към този момент имат опит с машините.

На срещата бяха разисквани и ограниченията за гарантиране здравето на участниците в изборния развой по време на акцията и при гласоподаване.

Припомняме, съгласно отчета на ОССЕ за вота през юли, само че медийният плурализъм остава проблем.

През април пък заключенията на интернационалните наблюдаващи бяха за потребление на държавни запаси от ръководещата партия в предизборната акция и
 Министерство на външните работи предложения интернационалните наблюдаващи за идните избори
Министерство на външните работи предложения интернационалните наблюдаващи за идните избори

Ще са спомагателен поръчител за почтени избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР