Провеждането на честни и свободни избори е в основата на

...
Провеждането на честни и свободни избори е в основата на
Коментари Харесай

Президентът: Борбата срещу купуването на гласове изисква системни усилия и укрепва доверието в изборния процес

Провеждането на почтени и свободни избори е в основата на демократичния развой и по тази причина са нужни ефикасни ограничения против пазаруването и продаването на гласове, както и против корпоративния избор. Изкореняването на това порочно събитие, неприемливо за европейска страна, изисква систематични и продължителни старания, които способените органи у нас поставят. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), които са част от задачата на интернационалната организация за наблюдаване на идните на 14 ноември избори.

Държавният глава акцентира, че главният приоритет за вота би трябвало да е повишението на изборната интензивност и на доверието на гласоподавателите в прозрачността и честността на изборния развой. „ Купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на гласоподавателите, по тази причина при провеждането на последните два вота бяха подхванати ограничения за попречване на тези порочни практики ", съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че легитимността и стабилността на идващия парламент и държавно управление зависят от честното осъществяване на идния на 14 ноември избор и от дейното присъединяване на гласоподавателите.

Държавният глава акцентира, че посредством въвеждането на машинното гласоподаване неведнъж е намалял делът на невалидни гласове. Избирателите към този момент имат опит с машините, хората споделят усещанията си, водят се и разяснителни акции, уточни Румен Радев.

По време на срещата бяха разисквани и ограниченията за гарантиране здравето на участниците в изборния развой по време на акцията и при гласоподаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР