„Провеждаме поредица от регионални срещи, за да обсъждаме на местно

...
„Провеждаме поредица от регионални срещи, за да обсъждаме на местно
Коментари Харесай

Иванов: Безпрецедентната помощ за сектор „Земеделие“ ще доведе до задържане на цените на храните

„ Провеждаме поредност от районни срещи, с цел да обсъждаме на локално равнище настоящите проблеми и потребностите, които имат земеделските производители. И през днешния ден диалозите в Бургас бяха доста ползотворни “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на брифинг след среща със земеделци от област Бургас. Той акцентира, че сега се дават невиждано доста средства за поддръжка на земеделския бранш.

Иванов уточни, че е изцяло допустимо до края на годината спомагателни над 200 млн. лева да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране. По думите му по този метод фермерите ще бъдат обезщетени за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива.

„ Това ще способства и за задържане на цените на питателните артикули, което е също значима част от държавната политика “, изясни още той.

Относно търговията на пшеницата доктор Иванов осведоми, че утвърдените средства са преведени в петък и би трябвало до края на седмицата капиталът на сдружение „ Врана “ да бъде вписано в Търговския указател. По думите му по-късно ще стартира процедурата по Закон за обществените поръчки за търговията на борсата.

„ Ще има 10 дни съобщение и 5 дни търговия, подобен е редът по закон и ние го съблюдаваме “, сподели земеделският министър. Той изясни още, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите е 570 лева./тон.

„ Надяваме се да има такива, които ще оферират и, че национално виновното държание ще е преди ползата за облага “, разяснява министърът.

Земеделският министър изясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се заплаща наем на хранилища. По думите му България има задоволително складова наличност, с цел да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, по този начин и за новата годишна продукция. Д-р Иванов напомни, че тази мярка на държавното управление беше подхваната, с цел да се обезпечи държавният запас, като една от задачите е и да се резервира и естествената цена на хляба, каквато е сега.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР