Провежда се мащабна операция срещу разпространението на детска порнография в

...
Провежда се мащабна операция срещу разпространението на детска порнография в
Коментари Харесай

Над 300 IP адреса у нас обменят клипове с детска порнография, стана ясно от днешната акция

Провежда се огромна интервенция против разпространяването на детска порнография в цялата страна. Сред арестуваните в педофилската мрежа има и фамилни мъже. Арестувани са общо 13 души.

Според проверяващите, у нас над 300 неповторими IP адреса непрекъснато обменят видеоклипове със полово принуждение над деца, като в почивните дни в трафика се включват над 700 консуматори.



В Националното разследване и в ГДБОП разполагат с най-модерен програмен продукт, с който могат да наблюдават за обмяна на клипове с сходно наличие. В продължение на няколко месеца те са следили трафика и са отсели тези, които са най-активни, а точно 13-те арестувани. Сред тях има водач от гражданската авиация, притежател на магазин за спортни артикули, специалист по оценка на недвижими парцели и IT експерт. Двама от арестуваните са братя, живеят в Нови хан и има подозрения, че едно от сниманите деца е от сиропиталището там.

Двамата братя са арестувани в Нови хан в къща, която е покрай известното сиропиталище там.

" В момента се ревизира дали едно от лицата не е взело участие действително в клиповете. Предполагаме, подозираме. Дано опасенията ни се окажат неправилни. Подозираме, че живеейки против дом и имайки такива пристрастености да пробват или да злоупотребяват с децата от този дом за деца ", сподели заместник-главеният прокурор Борислав Сарафов.

Операцията е почнала тъкмо в 7 сутринта на всички 12 адреса в разнообразни градове на страната. Задържани са 13 мъже, множеството фамилни и на възраст сред 30 и 40 години. От домовете им са конфискувани компютри, мобилни устройства и дискове с голямо количество видеоклипове

" Съдържат извънредно брутални подиуми със полово принуждение над деца. Налагало ми се е служебно да виждам такива материали и фотоси и видеа, мога да ви уверя ", изясни началникът на отдел " Кеберпрестълност " в ГДБОП комисар Владимир Димитров

" Нормалното човешко схващане не може да схване сходни подиуми ", счита шефът на следствието Борислав Сарафов.

" Но желая да ви уверя, че са планувани спомагателни сходни интервенции, тъй като до момента в който сме в тази зала и приказваме, над 300-400 български IP адреса сега смъкват сходни материали с отвратителни подиуми на полова употреба на деца ", твърди Владимир Димитров.

Единият от арестуваните е водач, жител на Нидерландия. Той бил един от най-активните, като е разпространявал клипове с деца от 2 до 10 годишна възраст.

" Повечето подиуми с принуждение са заснемани там, откъдето са децата. Бившите руски републики, Тайланд, Филипините, Индонезия и може би Виетнам ", посочи Сарафов.

Всички арестувани са имали контакт единствено в мрежата, като са употребявали псевдоними. По тази причина следствията са обособени, а не като проведена група.

" Наша задача е да убедим съда по какъв начин и по какъв метод са получени данните по него, дали подхождат на действителността. И по какъв начин ние и по какъв метод се добираме до тези лица ", акцентира Светослав Василев, завеждащ отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба.

" Забележете, наказванията за лица, които основават и популяризират нецензурен материали, за основаването на които са употребявани деца, в нашия случай множеството на 4-5 години, даже и бебета е отнемане от независимост до 6 години и санкция до 8 хиляди лв.. Аз персонално, като майка, смятам, че би трябвало да се приложи много по-голяма суровост на закона ", означи представителят на основния прокурор Сийка Милева.



Повечето присъди за сходни закононарушения досега, обаче са условни. Главният прокурор благодари на следователите, прокурорите и проверяващите от Министерство на вътрешните работи.

" Реалната правна промяна е тъкмо това, да бъдат увеличени наказванията, които са разпространяване на педофилски материали. Порнографски, извинявайте, които сега са алегорични ", съобщи основният прокурор Иван Гешев.

Обвинения са повдигнати на всички 13 арестувани. Те ще останат в ареста за 72 часа и ще се желае непрекъснатото им задържане. При неналичието на законови текстове, които да регламентират събирането на доказателства за закононарушения във виртуалното пространство, предизвикателство и за съда и за прокуратурата е да потвърдят осъществяването на закононарушение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР