Проведохме дълъг разговор на тема лаптопи втора ръка с представител

...
Проведохме дълъг разговор на тема лаптопи втора ръка с представител
Коментари Харесай

Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?

Проведохме дълъг диалог на тематика " преносими компютри втора употреба " с представител на компанията за използвана компютърна техника " Интерсервиз-20 " ЕООД, чийто слоган е " Бутик за използвани преносими компютри и компютри ". Ето какво споделиха те с нас по тази тематика.
Не всяка покупка на преносим компютър или компютър втора ръка е преференциална. Но това важи и за доста други използвани артикули. Който желае да е сигурен, че ще получи това, което търси, би трябвало да се обърне към някоя от многото компании за компютърна техника втора употреба. Разбира се, не всички са еднообразно правилни и точни. Затова потърсете информация в интернет по кое време е основана съответната компания, от по кое време работи в този сегмент на пазара и какви са отзивите на потребителите за нея. Още по-добре ще е, в случай че намерите ваши другари, които са пазарували сходна техника и имат директни на практика усещания от този търговски сегмент. Сериозните компании от сектора нормално дават шест месеца гаранция. Не се подлъгвайте по доста ниски цени и бомбастични обещания за доста огромна гаранция. Знаем много такива компании, които от дълго време към този момент не участват на този пазар. Това е и огромната разлика при закупуването на преносим компютър (компютър) втора употреба от сериозна компания или от неизвестен продавач от някой от многото уеб сайтове за продажби. Малко внимателно е и ненапълно самоуверено да купиш такава техника без на практика никаква гаранция. Изключваме тук тези, които се считат за спецове в тази област! При преносимите компютри и компютрите може да откриете избрани проблеми чак след няколкодневна употреба- да вземем за пример нежелани резултати от прегряване на процесор или видео карта при по-сериозно натоварване.

Лаптопите и компютрите могат да се разделят на четири съществени групи съгласно вида работа, за която са проектирани :
1. За мултимедийни цели и домашна приложимост
2. За бизнес цели
3. За тежки 3D приложения и видео обработки- това са така наречените работни станции (workstations). Отнася се както за преносимите компютри, по този начин и за компютрите.
4. За игри. И те са за домашна приложимост, само че игрите имат съществени условия. Затова са обособени в обособен раздел.

На последната група ще обърнем внимание най-после. Причината е, че компаниите за използвани преносими компютри и компютри по целия свят изкупуват такава техника от компании, банки, организации и индустриални компании, а там такава техника (за игри) просто няма. Но пък там има най-качествената техника от втора и трета група от горните раздели и тази техника е от най-утвърдените производители на такава - Dell, Lenovo, Fujitsu, HP.
Да кажем и за какво не обръщаме огромно внимание на първата група. Тя също не е забавна за огромните компании и организации. И има за какво. Причината се назовава качество и надеждност. Понякога чуваме изрази: " Че аз ще си купя за 500-600 лв. чисто нов преносим компютър или компютър ". В този порядък са и хубавите бизнес преносими компютри и компютри втора употреба. Само че като нови са били с цена 2000-2500 лв., а не 500-600. И качеството им не е като на тези от 500-600 лв.. Всяка ниска цена е компромис с нещо. Интересно по какъв начин огромните компании, банки, институции не са разкрили този забавен сегмент от 500-600 левови преносими компютри. Няма сериозен бизнес, който да прахосва пари и няма нищо инцидентно към кой сегмент се насочват те - бизнес преносими компютри и компютри и работни станции от производители като Lenovo, Dell, HP, Fujitsu. Така че, нашият съвет е да се ориентирате към бизнес моделите и работни станции втора ръка на посочените нагоре производители. Много са надеждни и още дълги години ще ви служат правилно, в случай че се отнасяте добре с тях.
Ще обърнем особено внимание на сегмента работни станции (workstations). Това без никакви ангажименти са най-качествените преносими компютри и компютри. Тук в действителност са най-изгодните покупки на преносими компютри или компютри втора употреба. Лаптопите mobile workstations като нови се движат като цена в диапазона 4-5-6 хиляди лв., а като втора ръка на три-четири години са в диапазона 900-2000 лв. и са с голям запас за прилагане. Още по-фрапираща е разликата при компютрите работни станции. Тук ще намерите мощни работни станции втора употреба на цени 800-2500 лв., които като нови единствено преди няколко години са коствали 5-10-15 хиляди лв.. И в случай че не бяха тези мощни компютри втора употреба, то доста положителни експерти в България, нямаше да могат да си разрешат тези по този начин нужни им в работата модерни технологии.

Всъщност компютрите работни станции могат да се употребяват и в сегмента компютри за игри. Работните станции най-често са със профилираните процесори Intel Xeon. По-подходящи за игри са процесорите Intel Core i5 или Core i7. Има и работни станции с процесори Core i7, с доста надеждно зареждане, които се нуждаят единствено от слагането на подобаваща видео карта с цел да станат превъзходен геймърски компютър.
При преносимите компютри работни станции е много по-сложно. Там не е допустимо или е неизгодно да се подменя видео картата, тъй че би трябвало да се преценявате с наличните параметри на преносимия компютър, който избирате. Промени при преносимите компютри се вършат основно при паметта или хард диска/ SSD-то.
Най-голямо е разнообразието при бизнес преносимите компютри втора употреба. Доста огромно е и разнообразието при цените. Те се движат в диапазона от към 250 лв. до 800 лв. и зависят както от параметрите на преносимия компютър, марката (производителя), по този начин и от годината на произвеждане. Колкото са по-нови и по-мощни, толкоз са по-скъпи. Тук попадат сериите ThinkPad на Lenovo (моля не бъркайте с IdeaPad), Latitude на Dell (не бъркайте с Vostro или даже с XPS), Lifebook на Fujitsu и Elitebook на HP .
И най-после, по какъв начин да отговорим на въпроса от заглавието. Да, ние считаме, че е преференциално. Още по-точно когато компютърната техника втора употреба е от потвърдени производители (световно признати) и потвърдили се компании за използвана компютърна техника, несъмнено си коства. И това в действителност не важи единствено за България. Това е огромен международен бизнес. Също като бизнеса с използвани коли, от който всички разбираме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР