Проведе се втората от предвидените три инициативи за намаляване на

...
Проведе се втората от предвидените три инициативи за намаляване на
Коментари Харесай

Втората инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда се проведе на Поморийското езеро



Проведе се втората от плануваните три начинания за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда, като част от дейностите по план BGENVIRONMENT-2.003-0006 „ Намаляване на морските боклуци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и осведомено общество по отношение на замърсяването на морските води “, финансиран по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

На 14 декември 2023 година се организира първата инициативаза понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда посредством разчистване напървата целева локация по крайбрежията на Черно море – Рибарско пристанище Поморие и Пасажерско пристанище, попадащи в териториалния обсег на община Поморие.

Втората самодейност за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда се реализира посредством разчистване на Поморийското езеро, чрез закупените по плана два високотехнологични водни дрона.

Един от главните проблеми на черноморската акватория, а и на Поморийското езеро e равнището на замърсяване, което води до редица проблеми, директно рефлектиращи върху локалната общественост и браншовете на локалната стопанска система, като туризъм и лов на риба. Чрез свързващия канал, отпадъците от земни източници, попаднали в езерото доближават до черноморските води. Замърсената морска среда довежда до намаление на популацията на морските типове, жители на Черно море, както и до разрушение на естествената среда на предпазените типове на Поморийското езеро.

Илия Кусев, организатор в Музей на солта – Поморие, дефинира Поморийското езеро като минало, настояще и бъдеще. Минало – тъй като с езерото е бил обвързван поминъкът на хората, а точно производството на сол в Поморие, настояще – посредством Поморийското езеро, Музеят на солта продължава да създава сол по античната анхиалска технология и бъдеще – тъй като непрестанно се поставят старания за запазване и възстановяване положението както на езерото, по този начин и на музея.

„ Поморийското езеро се свързва и с добиването на лечебната поморийска тиня, употребена в балнеосанаториумите при лекуване на голям брой болести. Езерото би трябвало да бъде съхранено, най-много посредством ограничение на замърсяването му с изхвърлени битови и други боклуци. За да протичат обикновено биохимичните процеси в него, то би трябвало да поддържа избрана соленост. Затова е належащо постоянно разчистване на езерната вода от отпадъците, които по един или различен метод през идващите години биха влошили качеството на лечебната тиня “, сподели още Илия Кусев.

Уредникът в Посетителски център „ Поморийско езеро “ Зоя Колчева, изброявайки неповторимите характерности на Поморийското езеро, слага акцент върху смисъла на редовно полаганите старания за неговото разчистване и поддържане без боклуци. Според нея с помощта на тези старания имаме опцията да се радваме на наличието на доста птици, измежду които екзотичното розово фламинго и други застрашени типове, които всяка година идват, с цел да гнездят в Поморийското езеро.

Изпълняваните в границите на плана начинания способстват за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда. Те включват разчистване на Поморийското езеро, на крайбрежията на Черно море, попадащи в териториалния обсег на община Поморие, както и на река Ахелой, вливаща се в Черно море на територията на община Поморие.

Чрез закупените за задачата и пуснати в употреба специфични високотехнологични водни дронове се събират боклуци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата като полиетиленови торби, битови пластмаси, изоставени хрилни мрежи и други, както и непозната и нездравословна растителност. Дроновете са оборудвани в допълнение със съответните датчици за събиране на информация и данни за целевата акватория по плана. Снабдени са с ръчно ръководство от разстояние посредством отдалечено устройство, позволяващо да бъдат насочвани по избрани направления при обхождане на целевата акватория по плана и събиране на гео-позиционирани данни посредством GPS.

На база на събраната посредством дроновете информация ще бъдат направени разбори на положението на целевата акватория по плана и въздействието й върху морската околна среда по крайбрежията на Черно море на територията на община Поморие и ще бъде създадена система за запазване на морската среда от земните източници на замърсяване от човешката активност на целевата акватория по плана.

Проектът включва съдействие с сътрудник от страните донори -International Development Norway AS,притежаващ експертен опит в осъществяването на планове в региона на кръговата стопанска система, опазването на околната среда, технологиите и устойчивото развиване.

Партньорите по плана: бенефициентът - Община Поморие, Сдружение Местна инициативна рибарска група Поморие и International Development Norway AS, са особено селектирани с оглед общата им задача, ползи, действие и цели в региона на опазването на черноморската среда.

Настоящият план се явява естествено продължение на значимите достижения и старания на Община Поморие, ориентирани към опазването на околната среда и в частност целевата територия и населяващите я предпазени типове, в сходство с Националната тактика за запазване на биологичното многообразие и Плана за ръководство на предпазена територия и предпазена зона „ Поморийско езеро ".

Тази обява е осъществена в границите на план „ Намаляване на морските боклуци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и осведомено общество по отношение на замърсяването на морските води “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “, посредством ФМ на ЕИП 2014-2021 година Цялата отговорност за наличието на обявата се носи от Община Поморие и при никакви условия не може да се смята, че този документ отразява формалното мнение на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

www.eeagrants.bg
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР