Проведе се трети кръг на преговорите за мир, отново в

...
Проведе се трети кръг на преговорите за мир, отново в
Коментари Харесай

Четири условия на Москва спират войната

Проведе се трети кръг на договарянията за мир, още веднъж в Беларус
Неутралитетът на Украйна да бъде записан в конституцията, желае Кремъл

Остава настояването Крим да бъде приет за съветска територия

Русия упорства Украйна да приключи военните дейности, да промени конституцията си, с цел да заявява неутралитет, да признае Крим за съветска територия и да признае Донецк и Луганск за самостоятелни територии. Това са изискванията на Москва, които в случай че бъдат изпълнени, Русия ще спре незабавно военните дейности.

Новината заяви през днешния ден пред Ройтерс представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той акцентира, че Украйна е осведомена с съветските условия. „ Беше им обявено, че всичко това може да спре незабавно”, уточни Песков, който приказва пред Ройтерс броени часове преди старта в Беларус на третия кръг от договарянията Москва-Киев.

По тематиката за неутралитета на Украйна Песков сподели, че украинците „ би трябвало да създадат промени в конституцията, от които да излиза наяве, че украинската страна няма да се стреми да се причисли към какъвто и да било блок”. И още веднъж акцентира, че това може да стане единствено с промени в главния закон. В момента в конституцията на Украйна е записано (с ремонти от 2019 г.), че страната се стреми към участие в НАТО.

„ Говорихме и за това, че би трябвало да признаят (украинската страна), че Крим е съветска територия и че би трябвало да признаят, че Донецк и Луганск (самообявилите се републики в Донбас, които Русия призна за независими) са самостоятелни страни. И това е. (Военните действия) ще спрат след миг”, увери Песков.

„ Ние в действителност приключваме демилитаризацията на Украйна. Ще я доведем до дъно. Най-важното е Украйна да приключи военните си дейности. Те би трябвало да спрат военните си дейности и тогава никой няма да стреля”, акцентира още представителят на Кремъл.

Няколко часа по-късно в Брестска област в Беларус стартира третият кръг от договарянията сред Москва и Киев. Делегациите на двете страни бяха същите, както при първия и втория рунд, надлежно на 28 февруари и на 3 март.

До публицистичното привършване на броя на в. „ Труд” диалозите не бяха завършили, а детайлности за хода им не бяха оповестени.

Всички членки на Европейски Съюз са в „ черния списък”
Русия разгласи България за неприятелска страна
Няма изясненост за следствията



Руското държавно управление разгласи през днешния ден освежен лист с вражески на Русия страни, измежду които са всички членки на Европейския съюз, надлежно и България.

„ Черният списък” е направен в сходство с указа на президента Владимир Путин от 5 март 2022 година „ За краткотраен ред на осъществяване на отговорностите към някои задгранични кредитори”.

Миналата година в този лист бяха единствено две страни - Съединени американски щати и Чехия.

Сега обаче са сензитивно повече, като ТАСС прецизира, че оповестените за вражески страни са въвели или са се включили към глобите против Русия, след началото на „ специфичната военна операция” на въоръжените сили на Русия в Украйна.

В листата към този момент са Австралия, Англия, страните от Европейски Съюз, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, Съединени американски щати, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария и Япония.

От оповестяването на листата следва, че съветската страна, нейните жители и компании, които имат отговорности в задгранична валута към кредитори от изброените в листата страни, ще могат да се разплащат по тях в рубли.

Освен това всички покупко-продажби на съветски компании с жители или компании от страните в „ черния списък” ще могат да се правят единствено след приемане на позволение от комисия към държавното управление в Москва, която управлява задграничните вложения.

Как това ще се отрази на бизнеса сред български и съветски компании следва да се обясни. Попитани за коментар през днешния ден представители на газовия отрасъл признаха, че за момента нямат визия какво значи решението на Москва и не могат да плануват възможни последици. От икономическото министерство в София импровизирано разясниха, че Външно министерство би трябвало да разполага с повече информация по въпроса, само че от Министерство на външните работи отклониха бързите отговори и желаеха писмени въпроси.

Посредничество на Ердоган
Лавров и Кулеба се срещат в Анталия


Сергей Лавров

Външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, ще се срещнат в четвъртък в коридорите на конгрес в турския курорт Анталия, като това ще бъдат първите диалози на първите дипломати на двете страни от началото на съветската инвазия в Украйна.

Това заяви през днешния ден Ройтерс, базирайки се на изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който уточни, че и той ще участва на срещата.



Дмитро Кулеба

Няколко часа по-късно новината бе доказана от съветското Министерство на външните работи. Говорителката му Мария Захарова уточни, че Лавров и Кулеба „ може да поразговарят” в коридорите на идния в Анталия димпломатически конгрес.
Захарова посочи, че срещата им е контрактувана сред президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган по време на неотдавнашните им телефонни диалози.

Предвиждаше се евакуация от 4 града
Киев отхвърли филантропичните коридори на Москва
Украинците трябваше да бъдат извеждани в Русия и Беларус

Макрон също насочи рецензии



Украинци бягат от град Ирпен, близо до Киев, подложен на минометен обстрел.

Украйна отхвърли през днешния ден като „ неморални” препоръчаните от Русия филантропични коридори за евакуация на цивилни жители от четири украински града, в които се водят сражения.

За коридорите заяви късно в неделя съветската войска. Тя уточни, че ще вкара в 9,00 тази заран българско (и киевско) време режим на прекъсване на огъня за изтегляне на цивилни от Харков, Киев, Мариупол и Суми. От отбранителното ведомство в Москва означиха, че това ще стане поради актуалната обстановка в тези градове и по персонално гледище на френския президент Еманюел Макрон (последното бе отречено от Елисейския дворец).

Според проекта на Москва коридорът от Киев ще води до Беларус, а цивилните от Харков ще имат само кулоар, който води до Русия. Коридорите от Мариупол и Суми ще водят до други украински градове и до Русия. Тези, които желаят да изоставен Киев, ще могат да бъдат превозени по въздух до Русия, споделиха от съветското министерство на защитата.

Именно фактът, че украински жители ще бъдат извеждани в Русия и Беларус провокира недоволството на украинската страна. „ Това е недопустим вариант”, отсече вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук.

Макрон също разкритикува препоръчаната от Русия евакуация като „ честен и политически цинизъм”.

Междувременно Москва упрекна Киев, че осуетява филантропичните коридори, контрактувани на втория кръг от договаряния сред двете страни предходната седмица.

Предишни два опита за евакуация на цивилни - от Мариупол и Волноваха в събота и неделя, също се порвалиха, като Украйна и Русия взаимно се упрекнаха в нарушение на режима на прекъсване на огъня.

Не позволява оръжие за Украйна
Орбан пуска войски на НАТО в Унгария


Унгарският министър председател Виктор Орбан подписа през днешния ден декрет, с който се позволява разполагането на бойци на НАТО в Западна Унгария, както и превозването на оръжие през територията на страната до други страни членки на алианса, съобщи Ройтерс.

Указът бе оповестен през днешния ден в унгарския Държавен вестник.

В документа обаче се показва категорично, че Будапеща не позволява доставянето на смъртоносно оръжие през нейна територия в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР