Проведе се първа работна среща между представители на България и

...
Проведе се първа работна среща между представители на България и
Коментари Харесай

Начало на формалните преговори с Украйна за оборудването за АЕЦ „Белене“

Проведе се първа работна среща сред представители на България и Украйна, основана на Меморандума за съдействие в областта на енергетиката сред двете страни, подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Двете делегации стартираха формалния развой на договаряния за продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “, в осъществяване на решението на Народното събрание на Република България .

Как може да протече договорката?

„ България не може да си разреши да се ангажира с дълъг, безценен и изпълнен с неизясненост план. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се влага в реализуеми нови различни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското съоръжение, което й е нужно за отплата на изгубени енергийни мощности, включително в резултат на краткотрайната окупация на АЕЦ „ Запорожие “, показват от Министерството на енергетиката.

Снимка: Ладислав Цветков

Представителите на украинската страна обявиха, че се интересуват още от опциите за доставка през България на полутечен природен газ и неговото предпазване, както и от повишение на потенциала на електроенергийна съгласуваност и опциите за търговски обмени.

Друг фокус е усилване на съдействието в развиването на нови енергийни технологии, изключително във връзка с зеления водород и съхранението, както и развиването на ВЕИ мощности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР