Проведе се първа официална среща между премиера Николай Денков и

...
Проведе се първа официална среща между премиера Николай Денков и
Коментари Харесай

Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в ЕС с непрекъснат диалог и с властите

Проведе се първа публична среща сред премиера Николай Денков и новия български еврокомисар Илиана Иванова. В днешните диалози сред тях взе участие и външният министър Мария Габриел. Основната тематика, както изясни Денков на брифинг в Министерския съвет, са били опциите, които нейният сектор дава за страната ни, а и главните ни цели.

Доста значими задания предстоят за тази оставаща една година, посочи Иванова. Пред нея предстоят срещи и с отрасловите министри. Ние можем и би трябвало да работим дружно, съобщи еврокомисарят. Двамата с премиера си дали обещание да са в непрестанен разговор и с управляващите, с цел да се показва почтено в Европейски Съюз българския народен интерес.

Премиерът Николай Денков още веднъж регистрира цялостното съвпадане за целите на страната. Нямам подозрение, че ще имаме доста положително съдействие, увери министър-председателят.

Интересна тематика, която Илиана Иванова сложи е откриването на районни иновационни долини. Първата следва да бъде открита в Пловдив.

Слабост на страната е недобрата връзка на внедряване на нововъведенията, съгласно Николай Денков. Готов е новия закон за научните проучвания и нововъведенията, разгласи той. Но закъснението се наваксвало.

За Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) Денков още веднъж регистрира забавянето. То е обвързвано с най-реформи, само че кабинетът извадил най-горещите тематики, с цел да търси решение.

Промените в енергетиката и правосъдната промяна се прави, тъй като всички имат потребност от тях, по думите на премиера.

Освен въглищни централи, би трябвало да развиваме ВЕИ, съгласно премиера. Работи се за участието ни в Шенген от декември. Голяма част от изискванията са по дипломатически път, защото шумът не помагал.

А Илиана Иванова сподели, че в случай че осъществим уговорките си до края на годината можем да получим шарите по втория транш от ПВУ. И тя увери, че Европейска комисия счита, че би трябвало да сме част от Шенген.

Недоразумение имало за териториалните проекти, съгласно Николай Денков. Тази заран се чул с Бойко Борисов и изчистили недоразуменията. Ако изгубим средствата от Европа, това няма по какъв начин да се навакса с пари от националния бюджет. Само България не е предала своите териториални проекти, разясни еврокомисарят Илиана Иванова.

По късно информация за брифинга беше публикувана и от пресцентъра на Министерския съвет (МС). От известието излиза наяве, че измененията в ПВУ, териториалните проекти за развиване на въглищните райони и пътната карта за климатичния преход ще бъдат показани на Европейска комисия в първата седмица на октомври т.г. След това предстоят договаряния, в които ще се доуточнят всички текстове в тях, в това число след разисквания със обществените сътрудници. Заявката на България за второто заплащане по ПВУ е за 724 млн. евро. 

От държавната осведомителна работа показват повече информация за регионалната иновационна котловина в Пловдив. Тя ще бъде открита през октомври т.г. Ще работи в региона на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз.

" Целта на самодейността е да се помогне най-много на дребните и междинни предприятия да открият връзка сред научните проучвания, нововъведенията и бизнеса и по този метод да се насърчи предприемачеството ", изясни Илиана Иванова, която дава отговор за нововъведения, обучение, просвета, просвета, юноша и спорт в Европейска комисия. Търсеният краен резултат е по-голям стопански растеж в съответните райони.

Освен земеделска в Пловдив, България ще има и атомна иновационна котловина в Стара Загора, която е обвързвана с енергийния преход в най-големия въглищен район в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР