Проведе дискусионна кръгла маса, организирана от УНСС, като сред основните

...
Проведе дискусионна кръгла маса, организирана от УНСС, като сред основните
Коментари Харесай

Ангел Георгиев говори за проблемите в сектор туризъм, по покана на УНСС

Проведе дискусионна кръгла маса, проведена от УНСС, като измежду главните тематики бяха обръщането на фокуса на туристическата промишленост към здравните дестинации, облекчаване на потребностите на потребителите на сходен вид услуги и пречките пред развиването на здравния туризъм в България.

Гост на събитието беше националният представител от " Възраждане ", Ангел Георгиев, който разви тезата, че генералният проблем на българския туризъм е неналичието на държавна тактика за изцяло развиване на бранша.

България може да развива и печели от всички типове туризъм, само че все още 80% от туризма в страната стартира и свършва с плажове и ски писти, а това е дребна част от това, което може да предложи България.
В родината ни има толкоз огромно неразкрито културно завещание за културен туризъм, толкоз доста храмове и манастири за набожен туризъм, а превъзходните ни винопроизводители имат всичко належащо за винен туризъм. Балнеологията и климатолечението са ни естествени дадености, само че към момента са мощно подценявани, към всичко това умерено можем да прибавим здравният туризъм,

" За да се решат проблемите в бранша е нужна целенасочена работа. Ние имаме голям капацитет, само че той не се употребява, А това води до проблеми и пропуснати изгоди милиарди за страната. Ако желаеме да избягаме от това да сме дестинация единствено за туристи, идващи най-вече за печално известния - алкохолен туризъм, би трябвало да променим отношението си към туризма като бранш, тъй като той доразвива всички останали браншове и може да стане мотор на стопанската система.

Туризмът, на който разчитаме сега е сезонен, трагичните обстоятелства са, че у нас идват най-вече нископлатежни туристи, само че когато развием всички други благоприятни условия и по този начин наречения " здравен туризъм " ще имаме целогодишна туристическата услуга. Така се взема решение и казусът с фрагментите, тъй като ще са заети и ангажирани през цялата година, а с положителни и качествени фрагменти ще можем да притеглим туристи за всички браншове.

В България има чудесно квалифициран и дипломиран личен състав, остава единствено да му осигурим целогодишна претовареност и ще имаме положително обслужване. На процедура и за жалост, у нас здравният туризъм е главно фокусиран в областта на денталните услуги, а българските лекари са световноизвестни и ценени на всички места.

Имаме и прелестна инфраструктура от частни лечебни заведения, само че казусът е, че поради изразходването на държавни пари в опазването на здравето, от частните болнични заведения, нямат интерес да търсят и притеглят пациенти от други страни. Държавата ни дава над 2 млд. публични пари за частните лечебни заведения на година и по този начин те не са заинтригувани да притеглят други пациенти.

Ние, от " Възраждане " считаме, че публичните средства би трябвало да са за общински и държавни лечебни заведения, а частните такива да са на свободния пазар, там има неограничени благоприятни условия, в това число и за развиването на здравен туризъм.
Важно е да се стремим да развиваме туризъм в четири сезона, а с ясна визия и тактика, здравният туризъм може да бъде една доста добра основа за туризма като цяло ", съобщи на експертната среща, проведена от Университет за национално и международно стопанство (УНСС) националният представител от " Възраждане ", Ангел Георгиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР