Провали се опит на "Роснефт" да пробие западната блокада, пред

...
Провали се опит на "Роснефт" да пробие западната блокада, пред
Коментари Харесай

Провали се гигантски петролен търг на Роснефт

Провали се опит на "Роснефт " да пробие западната обсада, пред която де факто се изправиха съветските петролни компании ( от 21 април влезе в действие петролно ембарго от Съединени американски щати по отношение на Русия, а Европейски Съюз към момента разисква такова), написа actualno.com.
Най-голямата съветска добивна компания разгласи търг за гигантска партида от четири сорта петрол с общ размер над 5 млн. тона, само че не съумя да продаде нито един барел, заяви Bloomberg. Причините са доста. Според източници на Reuters търгът е пропаднал поради настояването за заплащане в рубли. Азиатските рафинерии се оплакаха от изискванията: "Роснефт " оповестила заплащане в рубли и поискала 100% предплащане, настояват източници на Bloomberg. А някои евентуални купувачи са поискали такива великански отстъпки, че самата "Роснефт " се е отказала да им продава.
В момента Китай редуцира покупките на нефт - поради новите проблеми с ковид, които са свили с рекордните 20% търсенето в страната. Държавните петролни рафинерии на Индия въобще не са подали предложения за петрола, препоръчан от "Роснефт ".
От 24 февруари нито една съветска петролна компания не е съумяла да продаде даже една партида на спот пазара, а преди войната "Роснефт " не обръщаше внимание на това, предпочитайки да работи по дълготрайни контракти. Сега обаче компанията е принудена да бърза, защото крайният период за подписване на покупко-продажби с нея под глобите на Европейски Съюз изтича на 15 май. След три седмици ще бъде допустимо да се търгува с "Роснефт " единствено за облекчаване на "критичните " потребности на Европейски Съюз. И макар че този термин оставя място за пояснение, търговците и танкерните компании избират да не рискуват, изключително откакто Европейски Съюз обмисля по-строги наказания.
Източници на Politico споделят, че шестият пакет може да включва петролно ембарго, въпреки и ненапълно: глобите ще се разграничават според от сортовете нефт и метода за неговите доставки (танкери, тръбопроводи). Освен това въвеждането им ще става последователно – както е в тази ситуация с въглищното ембарго, което е "разтегнато " за четири месеца. В същото време Европейският съюз обмисля да сложи таван на цената на петрола от Русия, написа Financial Times. Изданието отбелязва, че по този метод страните от Европейски Съюз се пробват да избегнат налагането на неотложно ембарго върху вноса на съветски въглеводороди и в това време да ударят по приходите на Кремъл. Европейски Съюз с нов шести пакет наказания - нападна банковия и петролен бранш на Русия.
Ограничаването на цените на петрола е едно от редицата оферти, които се разискват от представителите на Европейски Съюз. Сега Европейският съюз се готви да разиска шестия пакет от наказания против Русия поради войната в Украйна. Изданието отбелязва, че страните-членки на Европейски Съюз са разграничени в мненията по какъв начин да работят във връзка с съветския енергиен бранш. По данни на изследователската организация CREA Русия до момента е осигурявала една четвърт от всички доставки на нефт за Европейски Съюз, а страните-членки са платили на Москва повече от 13 милиарда евро за нефт от началото на нашествието в Украйна.
По-специално Германия изключи опцията да наложи незабавна възбрана на импорта на съветски нефт, защото това би навредило на личната им индустрия, а някои представители на Европейски Съюз се притесняват, че възбраната може да увеличи цените на петрола и даже да усили приходите на Кремъл. По-рано Politico писа, че като част от идващите антируски наказания от Европейски Съюз се обмисля концепцията за изключване на нови съветски банки от интернационалната платежна система SWIFT. Освен това новият пакет от наказания може да включва "определена възбрана " за импорт на съветски нефт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР