Провалена нарокпратка за над 100 млн. евро става причина за

...
Провалена нарокпратка за над 100 млн. евро става причина за
Коментари Харесай

Убили легендарния бандит Бретона, докато яде шкембе чорба

Провалена нарокпратка за над 100 млн. евро става причина за убийството на изпечения престъпник Димитър Тодоров-Бретона в София на 16 февруари през далечната 2005 година Това досега е най-вероятната версия за убийството на бандита, който е надупчен с олово в кварталната механа с гръмкото име "Бъфало " в столичния жк "Люлин ".

Според хипотезата Бретона бил поръчител по договорката голямо количество дрога, която е арестувана от ченгетата в Испания. Става дума за 819 кг кокаин, открити на яхтата "Есприта ", която идва от Южна Америка в Европа. Лодката е благосъстоятелност на българин, който живее в Германия. Екипажът ѝ е от българи, оповестява тогава испанската полиция. Други 137 кг кокаин пък са открити в дома на земляк в Мадрид. Провалената пратка кокаин е оценена от испанската правосъдна система за 101 308 000 евро.

Неподкрепената досега с доказателства догадка гласи, че точно поради "инфекцията " със хванатата дрога е обвързвано и убийството на баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев. Той е убит по същия метод пред ресторанта "Тадж Махал " в София тъкмо три месеца след убийството на Бретона. Неговият разстрел пък идва няколко месеца преди да бъде очистен считаният за недостижим висаджийски необут Георги Илиев, през август 2005 година Десет години по-рано брат му Васил е премахнат в София.

Веднага след разстрела на създателя на силовата формация ВИС - Васил Илиев, Бретона се изнася за Унгария. По това време се допуска, че точно Димитър Тодоров дърпа от чужбина конците на обезглавената империя ВИС. Тресе го носталгията - по тази причина, когато рядко се връща в България, гледа да навакса с типично нашенски удоволствия. Така го заварва и гибелта - над паница с шкембе супа, ратанови панерчета с препечени филии самун и дълбока чинийка с пикантен пипер на люспи. Два патрона пронизват именития Бретона в гърдите и главата. Той издъхва на място, оповестява "България Днес ".

Черната вест се разнася бързо из ъндърграунда. Сред останалите живи босове на ВИС и СИК гибелта на Бретона носи утешение - за тях той е по-скоро чужд гуру, за който се носят бомбастични клюки за мащабите на надзор, които може да упражнява. През годините му се кланят и висаджиите на Георги Илиев, и сикаджиите, след това станали мастити предприемачи - Младен Михалев-Маджо, Красимир и Николай Маринови - Братя Маргини, Милчо Бонев - Бай Миле, Стоил Славов, Дмитрий Минев - Димата Руснака. Слухът за появяването на Бретона три дни по-рано безусловно сковава българските мафиоти. Защото, щом Бретона идва, значи ще сее гибел.

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от основаването му. Митко Тодоров е евентуално най-близкият другар на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред бар "Магура " на бул. "Витоша " и основаването на групировката ВИС.

Бретона е легенда измежду автокрадците. За първи път е арестуван през далечната 1974 година През 1980 година лежи в пандиза, по-късно е наказан още веднъж за обир. Когато през 1993 година стартират да никнат застрахователните офиси на силовците от ВИК и СИК, Бретона събира дребните автоапаши, сформира лист и безусловно им споделя да се захващат с нещо друго. Най-малкото - да не си помислят да допрян с пръст колите със стикерите на двете огромни групировки. Бизнесът върви без засечки до убийството на Васил Илиев. Бретона е покъртен, той дълго не могъл да се съвземе от гибелта на авера си. Затова взема решение да се откри в Унгария, където последователно построява лична незаконна империя. Организацията му движи трафик на всичко, което носи пари - от хероин и амфетамини през контрабандни цигари и китайски артикули в контейнери. Според ченгета Бретона бързо съумява да се интегрира в международните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Смята се, че той просто дърпа конците от горната страна, а хора на по-ниски равнища по това време като Евелин Банев-Брендо и елементарни висаджии в Испания наблюдават придвижването и изпират парите. Става дума за колета от над звук, които се транспортират от Колумбия и Гватемала с ветроходни яхти. Бретона е толкоз добър, че даже някои от яхтите са регистрирани на негово име. Докато той върти милионни покупко-продажби в Унгария и Германия на международно равнище, за работата си у нас босовете на огромните групировки му се регистрират всяка година. Това продължава до към 1999 година, когато внезапно притоците към сметките в Будапеща секват. Според разнообразни източници неиздължените отчисления към Бретона са по към 5 млн. евро на година. Той изчаква към четири, пет години и в края на 2003 година изпраща ясно обръщение към длъжниците си в България. С него им оповестява, че имат да му дават милиони и не е не запомнил за тях.

Поръчва видни сикаджии

Легендите носят, че точно Бретона стои зад убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Димата Руснака през 2004 година Тези покушения се поясняват като предизвестия към хората над тях. Само един факт поддържа сходна версия - Бретона влиза в страната ден преди разстрела на Бай Миле на 30 юли 2004 година Впоследствие обаче Димитър Тодоров даже не е измежду упрекнатите за кървавата баня в ресторанта на хотел "Славия ", при която с изключение на боса Милчо Бонев са очистени петима негови гардове.

Според анализатори на процесите в ъндърграунда било наивно да се мисли, че някой от СИК би могъл да поръча Бретона и по този начин да отмъсти за убитите трима босове на групировката. Още по-малка изглеждала вероятността той да е очистен от кръвния си зложелател в бизнеса с крадени коли Пацо Килията. След покушението против Бретона плъзва и версия, че зад него стои бандата на Йоско Костинбродския, която е подозирана, че извършва мокри поръчки на непознати наркобосове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР