Провал в преговорите между България и Р Северна Македония в

...
Провал в преговорите между България и Р Северна Македония в
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Дано лятото даде възможност на Скопие за преосмисляне

Провал в договарянията сред България и Р Северна Македония в границите на 14-ата поредна среща в границите на смесената комисия по исторически и просветителни въпроси. За следващ път недоразумение по противоречивия проблем за проби в учебниците за 7 клас в Р Северна Македония, свързани с цар Самуил. Това разгласи пред медиите проф. Ангел Димитров.

Професор Ангел Димитров дефинира като фундаментални разликите сред двете страни по съществени исторически тематики.

" Вчера нашите сътрудници изрично отхвърлиха да водим какъвто и да е съответен диалог по съответна историческа тематика, нещо което е типично и неизбежно за професионалните историци ", сподели проф.Ангел Димитров.

От страна на Република Северна Македония изрично отказали да се съобразят с решение от предходната среща на комисията, съгласно което е трябвало да бъдат показани къси мнения на двете страни по какъв начин би трябвало да наподобява един урок за 7 клас, обвързван с цар Самуил.

" Предложиха една теоретична рамка за мултиперспективност, в която аз даже скърбя, че нямам текста, в която се фетишизира правото на всеки - изброено от публицисти, политици и така нататък да поясняват, както решат, каквото и да е събитие ", изясни проф.Ангел Димитров.



" Сами разбирате, че подобен метод е един манифест на нежеланието да се промени, каквото и да било в интепретацията на предишното, както е залегнало в учебниците в Р Северна Македония ", добави той.

Надеждата на Димитров е преди следващата 15 среща през октомври, Скопие да премисли позицията си. Надяваме се, че летните месеци, ще дадат някаква опция за преосмисляне, сподели проф. Ангел Димитров.

Днес служебният външен министър още веднъж повтори, че позицията на България остава непроменена.

" Да върнем процеса там, където той би трябвало да бъде, а точно - в границите на полемиките в Европейския съюз, а не да бъде поставян от други страни по време на техните обиколки в тези страни членки. И ние считаме, че вариантите, които се оферират и от българска страна, биха могли да намерят място в преговорната рамка ", съобщи Светлан Стоев - министър на външните работи.

Стоев сподели това след среща с чешкия си сътрудник. Янек Колханек съобщи, че Република Северна Македония би трябвало да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз и изрази вяра това решение да бъде взето на Европейския съвет на 22 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР