Провал при поредното обсъждане на Закона за личната помощ, предложен

...
Провал при поредното обсъждане на Закона за личната помощ, предложен
Коментари Харесай

Провал при поредното обсъждане на Закона за личната помощ


Провал при следващото разискване на Закона за персоналната помощ, препоръчан от омбудсмана Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания. Националният съвет на хората с увреждания го отхвърли на днешната среща в Министерския съвет.

В палатковия лагер пред Народното събрание родители на деца с увреждания стачкуват за 19-и следващ ден.

На срещата през днешния ден сред национално представителни организации, институции и омбудсмана за Закона за персоналната помощ болшинството дефинира законопроекта като "аматьорски ". От финансовото министерство пък показаха терзание, че законопроектът ще коства над 1 млрд лв. на държавната хазна.

Юлия съвсем постоянно е в палатковия лагер, само че през днешния ден я срещаме вкъщи, тъй като няма кой да се грижи за 20-годишния Георги, който е в будна кома. За майката Законът за персоналната помощ е единственият късмет за оцеляване.

„ Ще има кой да го гледа. Няма да остане в тежест на сестрите му, да се чудят какво да вършат, с цел да се грижат за него”, споделя Юлия Старчева, майка на Георги пред bTV.

Сега Гого получава 135 лв. месечно инвалидна пенсия.

8300 лв. пък коства самолетният билет в първа класа на заместник-социалният министър Росица Димитрова, която по време на митингите участваше в конференция в чужбина.

„ Не желая да влизам в пояснителен режим за какво съм пътувала в първа класа. Вероятно е неточност, че съм се съгласила да потегли, като съм видяла цената, само че аз не скърбя, че съм отишла”, сподели Росица Димитрова.

И до момента в който вярата на протестиращите майки е Законът за персоналната помощ, то национално представителните организации и синдикатите не го поддържаха – законът не обхващал всички хора с увреждания.

„ Има деца с аутизъм, с Даун, с други физически увреждания, които не са с непозната помощ, и няма да се употребяват този закон. Това не е заслужено, не е хуманно”, сподели Адриана Стоименова.

Няма да разреша да бъдат наранени правата на никоя група хора с увреждания, дори в случай че става дума единствено за един единствен човек”, съобщи омбудсманът Мая Манолова.

„ Закони се пишат в държавното управление. Аз не съм държавно управление. Не ми подвиквайте като пастир. И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се”, прикани Димитър Манолов от КТ "Подкрепа ".

В края на полемиката общественият министър даде предложение текстовете от проектозакона за персоналната помощ да бъдат част от Закона за обществените услуги.

Дискусията приключи със викания „ Убийци, убийци”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР