Проучвателният проект на ЕЦБ за цифровото евро се очаква да

...
Коментари Харесай

ЕЦБ разработва интерфейси за цифрово евро


Проучвателният план на ЕЦБ за цифровото евро се чака да завърши през първото тримесечие на 2023 година (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската централна банка (ЕЦБ) избра пет компании за създаване на прототипи на потребителски интерфейси за плануваната общоевропейска цифрова валута. Чрез прототипите ЕЦБ желае да тества по какъв начин технологията, която ще залегне в основата на цифровото евро, ще се интегрира с потребителски интерфейси, предоставени от трети страни.

„ Целта на това упражнение за основаване на прототипи е да се тества какъв брой добре технологията зад цифровото евро ще се интегрира с прототипи, създадени от разнообразни компании “, споделиха от ЕЦБ. „ Симулираните транзакции ще бъдат инициирани благодарение на фронт-енд прототипи “.

ЕЦБ започва своя план за цифрово евро през юни предходната година. Петте компании, определени за теста, включват Amazon, испанската банка CaixaBank, доставчика на заплащания Wordline, Европейска самодейност за заплащания (EPI), както и италианския платежен оператор Nexi. Те определени от 54 претендента след покана за изложение на интерес.

Според оповестената информация, Amazon работи върху система за заплащания за електронна търговия. CaixaBank създава интерфейс за онлайн заплащания вид peer-to-peer. Worldline се концентрира върху офлайн заплащания peer-to-peer.
още по темата
EPI създава заплащания на мястото на продажба, инициирани от платеца. От своя страна Nexi работи по интерфейс за заплащания на мястото на продажба, само че инициирани от получателя.

„ Няма проекти за наново потребление на прототипите в идващите етапи на плана за цифрово евро “, прибавиха от ЕЦБ. Очаква се проучвателният план за цифровото евро да завърши през първото тримесечие на 2023 година Тогава ЕЦБ ще разгласява своите констатации.

„ Цифровото евро би било като евробанкнотите, само че цифрово. Това ще бъде електронна форма на пари, издадена от Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки на еврозоната), и ще бъде налична за всички жители и компании “, гласи анонс на институцията.

„ Едно цифрово евро няма да размени парите в брой, а по-скоро ще ги добави. Цифровото евро ще даде на хората спомагателен избор за това по какъв начин да заплащат и ще го направи по-лесно, допринасяйки за достъпността и приобщаването “, прецизират от ЕЦБ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР