Проучващите компании на блока Хан Аспарух“ - TOTAL и OMV,

...
Проучващите компании на блока Хан Аспарух“ - TOTAL и OMV,
Коментари Харесай

Делян Добрев: TOTAL и OMV очакват да добиват по 13 милиарда куб. м. природен газ на година под българската акватория

Проучващите компании на блока „ Хан Аспарух “ - TOTAL и OMV, чакат добиви от по 13 милиарда куб. м. природен газ на година. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и член на енергийната комисия Делян Добрев във Facebook.

В сряда е присъединила като точка от дневния ред „ показване на информация по отношение на плана за търсене на петрол и природен газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ в Черно море от представители на „ Тотал Енерджис Екологичен потенциал България “ и „ ОМВ Петром “. На нея представителите на двете компании са изразили упования да намерят газ в източния завършек на блока.

По калкулации на Делян Добрев, при сегашните борсови цени 13 мрлд. куб. м. газ се равняват на към 9 милиарда лв. или 5% от Брутният вътрешен продукт на страната. При 30% концесионна такса, приходите в бюджета биха възлизали на 2.7 милиарда лв..

Ако страната ни обаче влезе като акционер в консорциума, тези суми могат да се удвоят, предвижда Добрев.

Припомняме, че през февруари 2022 година Министерство на енергетиката одобри настояването на TOTAL и OMV за удължение на концесионния контракт с две години. Концесионерите оповестиха, че ще влагат още 1.45 милиона евро за изследвания в Черно море, които да открият находища на петрол и/или природен газ.

Блок „ Хан Аспарух “ се намира под териториалните води на България в Черно море. Договорът за изследване на търсене на петрол и газ е от 2012 година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР