Проучванията показват, че страничните ефекти, които човек може да има

...
Проучванията показват, че страничните ефекти, които човек може да има
Коментари Харесай

Проучване: По-вероятно е да получите странични ефекти след ваксинации, ако ги очаквате предварително

Проучванията демонстрират, че страничните резултати, които човек може да има след имунизация, може да са свързани с това, което той чака от нея, информира Датското държавно радио предава Агенция " Фокус ".

Страдали ли сте от главоболие, гадене или тресчица след ваксинация против ковид? Вашите страхове и упования относно ваксината може да са изиграли роля за тези недоволства.

Ново изследване, оповестено в научното списание Psychotherapy and Psychosomatics, допуска, че е по-вероятно да получите странични ефекти след ваксинации, в случай че ги очаквате авансово.

" Знаем, че броят на страничните ефекти зависи от възрастта, пола и типа на ваксината. Но в този момент също по този начин виждаме, че упованията на хората за странични ефекти сами по себе си способстват за появяването им при съответен човек “, споделя Лене Васе, професор по логика на психиката в университета в Орхус, участващ в новото изследване.

Страничните реакции могат да бъдат свързани с ефекта на " ноцебо “

В изследването учените са попитали участниците какви странични ефекти чакат да получат, преди да бъдат имунизирани.

След това те съпоставят отговорите си със страничните ефекти, които имунизираните хора фактически са изпитали в последна сметка.

Според Лене Васе резултатите демонстрират, че участниците, които са очаквали странични ефекти, са по-склонни да се почувстват зле след инжекцията. Тя споделя, че тази връзка може да се дължи на ефекта ноцебо.

Много хора може да са наясно с плацебо ефекта – когато позитивните упования могат да накарат елементарната таблетка с калций да работи като същинско болкоуспокояващо при човек.

Ноцебо има обратен ефект. В този случай, да вземем за пример, в случай че човек е авансово надъхан за нещо неприятно след ваксинация - висока температура или главоболие - тогава вероятността от такива странични ефекти се усилва.

" Ако очаквате болежка в този момент, самото очакване на болежка ще задейства доста от мозъчните райони, които са включени, когато в действителност изпитвате болежка “, споделя професорът.

Лене Вазе има вяра, че методът, по който приказваме за страничните ефекти на ваксината в обществото, може да повлияе на упованията на хората. Според нея по този въпрос би трябвало да се направи нещо.

" Много е значимо по какъв начин приказваме за страничните ефекти, както в медиите, по този начин и между тях. "

Същото важи и за личния състав в пунктовете за ваксинация. Те би трябвало да обмислят по какъв начин оповестяват евентуални странични ефекти на получателите на ваксината, защото това може да се окаже значимо.

" Ако кажете на хората, че 95% от имунизираните нямат странични ефекти, ще видите, че по-малко хора страдат от тях, в сравнение с в случай че на всички се каже, че единствено 5% имат странични ефекти “, изяснява тя.

Според Лене Васе, няма подозрение, че е значимо и належащо да се осведомят хората за вероятните странични ефекти, само че в това време имунизираните би трябвало да имат реалистична визия за тях. Ако това се балансира хармонично, хората е по-малко евентуално да изпитат странични ефекти.

Какви странични ефекти могат да зародят след ваксинация против ковид?

Чести нежелани реакции:

*Болка и зачервяване на мястото на инжектиране

*Умора

*Главоболие

*Болки в мускулите и ставите

*Треска

*Невисока температура

Редки странични реакции:

*Тежки алергични реакции

*Затруднено дишане

*Кожен обрив

*Оток на лицето
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР