Проучванията показват, че около един милион деца в Европа живеят

...
Проучванията показват, че около един милион деца в Европа живеят
Коментари Харесай

Около един милион деца в Европа живеят в институции

Проучванията демонстрират, че към един милион деца в Европа живеят в институции, откъснати от фамилиите си, от общностите си, в условия, в които не мога да употребяват съществени права. Това сподели Алекс Кристопулос, зам. изпълнителен шеф на фондация "Лумос " по време на присъединяване си в конференцията за бъдещето на Европейския обществен фонд в София, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.
Всеки, който е бранш в институция, по някакъв метод е повреден или физически, или прочувствено, или душевен, е отбелязал Кристопулос. По думите му над 8 млн. деца по света живеят в сходни домове, в институции. Това поврежда техните благоприятни условия и капацитета им в чисто човешки проект, е отбелязал зам. изпълнителният шеф на фондация "Лумос ".
Според него деинституционализацията е дълъг развой, в който България е натрупала богат опит и може да подкрепя другите страни в района.
Преди 9 години Европейската комисия, дружно с България, впрегна запаси на районния фонд и на Европейския обществен фонд, с цел да прекрати практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания.
През последните две години голям брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от фамилен вид, е отчел Кристопулос.
По думите му задачата е изпълнена, само че тези услуги би трябвало да бъдат развити, укрепени, с цел да могат децата да живеят в фамилна среда. Българското държавно управление има доста мощна визия за деинституционализацията, е декларирал още Кристопулос.
Като предизвикателство пред страните в Европейски Съюз той е показал обезпечаването на съответни грижи за децата-мигранти. Не би трябвало да се основават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, с цел да могат да обезпечат поддръжка като за локалните деца, счита Кристопулос.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР