Проучванията показват, че 90 процента от ресторантите, които успеят да

...
Проучванията показват, че 90 процента от ресторантите, които успеят да
Коментари Харесай

10-те най-стари ресторанта в света

Проучванията демонстрират, че 90 % от заведенията за хранене, които съумеят да прескочат границата от пет години на битие, не престават да работят още единствено едно десетилетие.

Тези изненадващи данни трансформират над 1200-годишната история на заведение за хранене в един извънредно необичаен и неочакван факт…

От австрийски ресторант, учреден от монаси в края на Тъмните епохи до кръчма, сложила началото на американското държавно управление – вижте кои са 10-те най-стари ресторанта, отворени и до през днешния ден!

10. The Fraunces Tavern
Ню Йорк, Съединени американски щати, открит през 1762 година

A post shared by Landmarks of New York (@landmarksofny)

Ресторантът The Fraunces Tavern, датиращ от далечната 1762 година, играе значима роля в оформянето на ландшафта на Съединените щати. В предишното той се употребявал за провеждането на срещи на Синовете на свободата. По време на Американската гражданска война военачалник Джордж Вашингтон е живял в тази постройка, трансформирайки я публично в негов щаб. Тук той се договаря с британците и слага началните линии на структурата на американското държавно управление. Днес, механата е прочут бар и ресторант, който предлага обичайната американска храна в Манхатън.

9. Botin
Мадрид, Испания, открит през 1725 година

A post shared by Mehr (@globetrotter.mehr)

Botin в Мадрид се смята за един от най-старите заведения за хранене в света. Регистриран е в Книгата на върховете на Гинес заради своята обширна история, датираща още от 1725 година. Редица известни създатели, измежду които Ърнест Хемингуей, Фредерик Форсайт и Джеймс Мичънър загатват в своите творби този ресторант в кастилски жанр. Сред най-популярните ястия в заведението са печено агнешко и свинско месо, както и змиорки, постоянно приготвени на неговата истинска пещ на дърва.

8. A La Petite Chaise
Париж, Франция, открит през 1680 година

A post shared by Laurent Bargeau (@alapetitechaiseofficiel)

Разположеният в Париж A La Petite Chaise е вторият най-стар ресторант във Франция. Някога той бил място за срещи на политическите, обществените и артистични кръгове, които представяли в постройката импровизаторски осъществявания и провеждали политически полемики. Изобщо няма да съжалявате за вашето посещаване в A La Petite Chaise, защото ресторантът предлага една същинска френска класика от съвършени апетитни блюда!

7. White Horse Tavern
Род Айлънд, Съединени американски щати, открит през 1673 година

A post shared by White Horse Tavern Newport, RI (@whitehorsetavern)

Като най-старата работеща кръчма в Съединените щати, White Horse Tavern има сексапил, характерен за Нова Англия и предлага обилие от вкусни ястия. Скоро след нейното учредяване през 1673, механата се трансформира в място за срещи на Общото заседание на колонията, Наказателния съд и Общинския съвет. Уилям Мейс младши, един от първите притежатели на ресторанта, бил добре прочут корсар. Той обаче остава на чело на механата за малко и взема решение да съобщи ръководството ѝ на сестра си. В края на 19 век, мястото се трансформира в интернат, до момента в който през 1957 година главната му активност бива още веднъж възобновена.

6. Zur letzten Instanz
Берлин, Германия, открит през 1621 година

A post shared by Martin (@mylook.at.berlin)

Zur letzten Instanz в ресторант в източната част на Берлин, учреден през 1621 година. С богатата си история той е служел на огромен брой интернационалните публични лица, в това число на Наполеон Бонапарт, Бетовен и Ангела Меркел. Втората международна война предизвиква огромни вреди на ресторанта и едвам през 1963 година постройката бива възобновена и работата в нея продължава с цялостна мощ.

5. La Tour d’Argent
Париж, Франция, открит през 1582 година

A post shared by La Tour d’Argent (@latourdargentparis)

Ресторантът La Tour d’Argent още от 1582 година има опит в предлагането на невероятни специалитети на знатни парижки кралски особи. Легендите на ресторанта описват, че мястото е посещавано от самия крал Анри IV. Днес и вие можете да се насладите на прелестната панорама към катедралата Нотр Дам, до момента в който глезите сетивата си с вкусните средиземноморски ястия. Ресторантът може да се похвали също с обстоятелството, че съумява да въодушеви известния филм „ Рататуй “.

4. Honke Owariya
Киото, Япония, открит през 1465 година

A post shared by 本家尾張屋 Honke Owariya (@honkeowariya)

Най-старият ресторант в Япония – Honke Owariya, водещ началото си от 1465 година, стартира своята история като магазин за бонбони. Все още прочут със своите неповторими десерти, ресторантът е предложил апетитната си кухня на монаси, шогуни и императори в продължение на стотици години. Дори и през днешния ден императорското семейство към момента обядва в ресторанта Honke Owiriya.

3. Zum Franziskaner
Стокхолм, Швеция, открит през 1421 година

A post shared by |the urban landscape| (@ronnie.forsberg.stockholm)

Основаният от немски монаси, Zum Franziskaner се е трансформирал в легенда измежду туристите и локалните поданици на Швеция. От основаването му през 1421 година досега той е възстановяван няколко пъти, като настоящия му образ е основан през 1906 година. Заведението към момента поддържа една и съща напитка от деня, в който е намерено – преди цели 596 години. Днес Zum Franziskaner се е трансформирал в ресторант от извънредно висок клас и е посещаван от голям брой туристи, любопитни да се насладят на невероятната му кухня.

2. Bianyifang
Пекин, Китай, открит през 1416 година

A post shared by Thang Nguyen (@demdemd9)

Оригиналният ресторант Bianyifang е основан като дребна работилница, която произвеждала пачи и пилешки ястия в Пекин, Китай. През 1827 година неговият притежател Сун Жицу взема решение да разшири бизнеса си, трансформирайки го в огромен ресторант. Мястото предлага изкусителна патица по пекински, както и пачи дроб, подготвен в испански и френски жанр. Днес ресторантът към момента поддържа традициите на пекинската кухня, само че за разлика от своя съперник Quanjude, специализирал в печените патици, Bianyifang предлага патици със характерен жанр, имащи хрупкава коричка извън и мека вътрешност от вътрешната страна.

1. St. Peter Stiftskeller
Залцбург, Австрия, открит през 803 година

A post shared by Ed Brogan (@edtigerbrogan)

За най-стария ресторант в света е разгласен австрийският представител – St. Peter Stiftskeller. През годините той сервирал разнообразната си кухня на огромен брой кралски членове, висши чиновници и звезди, в това число Волфганг Амадеус Моцарт и Христофор Колумб. Намирайки се в границите на манастирските стени на Archabbey St. Peter, той към момента резервира присъщия си елегантен бароков жанр. Кухнята на ресторанта предлага комбинация от рафинирани австрийски класики и европейски ястия, употребяващи локално създадени артикули.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР