Проучването е по поръчка на Нова броудкастинг груп и 24

...
Проучването е по поръчка на Нова броудкастинг груп и 24
Коментари Харесай

Тренд: Над 9% разлика в подкрепата за ГЕРБ и ПП-ДБ след скандала с митниците, трети - ДПС

Проучването е по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и " 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1002 души на възраст 18+.

ГЕРБ-СДС задържа равнищата си на поддръжка, регистрирани през последните месеци - 24.9% от гласуващите. ПП-ДБ биха подкрепили 15.5 на 100, Движение за права и свободи - 14.4% и Възраждане - 14.2 на 100. Тези три обединения са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е основно за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия с 9.1% от гласуващите, а на шесто място е " ИТН " с 4.8 на 100.

Близо 7 на 100 от българите заявяват, че ще се възползват от опцията " Не поддържам никого ".

Служебният кабинет се радва на 20% утвърждение на българите, сочи още изследването.

Общо 39 на 100 афишират своето отрицание. Сравнително високи са стойностите на опцията " Не знам/Не мога да преценява " заради относително скорошното стъпване в служба на държавното управление по отношение на началото на проучването, допълват от " Тренд ".

Само 11% от българите имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта обвързвана със служебния кабинет. Въпреки полемиките в общественото пространство в последните месеци, 39 на 100 от запитаните декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните пък имат негативно отношение към конституционните промени.

Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80%. При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност.

 

На идните предварителни парламентарни избори са съобщи, че ще гласоподават 49%, което се равнява на към 2.6 до 2.8 милиона гласоподаватели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока готовност при " Продължаваме промяната-Демократична България " до 16.1% и минимална разлика в отрицателна посока при Българска социалистическа партия (8.7% от гласуващите).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР