Проучване във Вашингтон показва, че България е на трето място

...
Проучване във Вашингтон показва, че България е на трето място
Коментари Харесай

България е на трето място по смъртност поради COVID-19

Проучване във Вашингтон демонстрира, че България е на трето място измежду 20-те страни с най-голям % на смъртност заради COVID-19 (смъртни случаи на 100 000), от март 2020 година до май 2021 година
Новото изследване пресмята, че броят на хората, умряли от COVID-19 в Съединени американски щати, е повече от 900 000, което е с 57% повече от формалните данни, оповестява NPR.
Авторите на проучването настояват, че в международен мащаб броят на смъртните случаи от COVID-19 се приближава до 7 милиона, два пъти повече от регистрирания брой от 3.24 милиона.
Анализът идва от откриватели от Института за здравни метрики и оценки на Университета във Вашингтон, които преглеждат непотребната смъртност от март 2020 година до 3 май 2021 година, съпоставят го с това, което би се очаквало през типична непандемична година, след което поправят тези числа за други фактори, свързани с пандемията.
Окончателното броене прави оценка единствено смъртните случаи, "причинени непосредствено от вируса SARS-CoV-2 ", съгласно създателите на проучването. SARS-CoV-2 е вирусът, който предизвиква COVID-19.
Изследователите пресмятат фрапантно недоизчисление в страни като Индия, Мексико и Русия, където съгласно тях формалният брой на смъртните случаи е към 400 000 - прекомерно невисок във всяка страна. В някои страни - в това число Япония, Египет и няколко централноазиатски страни - изчислените жертви на Института са над 10 пъти по-високи от общо публично регистрираните.
Изследователите доближават до своите оценки, като пресмятат непотребната смъртност въз основа на разнообразни източници, в това число публична статистика за гибелта от разнообразни страни, както и университетски проучвания на други места.
След това се изследват други фактори на смъртност, повлияни от пандемията.
Например, някои от спомагателните смъртни случаи (които не са включени в данните за коронавируса) са породени от нараснало предозиране с опиоиди или отсрочено опазване на здравето. От друга страна, трагичното понижаване на случаите на грип през предходната зима и умереният спад на смъртните случаи, породени от пострадване, доведоха до по-ниска смъртност в тези категории от нормално.
Изследователите в последна сметка стигнаха до заключението, че спомагателните смъртни случаи, които не са директно породени от COVID-19, са дейно обезщетени от другите понижения на смъртността, като остават чистите непотребни смъртни случаи от ковид.
"Когато обедините всичко това, стигаме до извода, че най-хубавият метод, най-близката оценка, за същинската гибел от Коронавирус към момента е непотребната смъртност, защото някои от тези неща са от позитивна страна, други фактори са от отрицателна страна ", разяснява Мъри.
Експертите са съгласни, че публични известия за смъртните случаи на COVID-19 регистрират същински брой на смъртни случаи от вируса. Някои страни оповестяват единствено за смъртни случаи, които се случват в лечебни заведения, или единствено когато се удостовери, че пациентите са заразени; други имат неприятен достъп до здравни грижи.
Изследователи от Вашингтон също разгласиха обновена прогноза за броя на смъртните случаи на COVID-19 в международен мащаб, изчислявайки, че почти 2,5 милиона повече хора ще умрат от COVID-19 занапред до 1 септември, частично от трагичния скок на случаи в Индия.
В Съединени американски щати откривателите пресмятат, че почти 44 000 души ще умрат от COVID-19 до септември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР