Проучване се опитва да изясни защо стареенето е различно при

...
Проучване се опитва да изясни защо стареенето е различно при
Коментари Харесай

Проучване сочи защо мъжете остаряват по-бързо от жените

Проучване се пробва да обясни за какво стареенето е друго при мъжете и дамите
Навсякъде по света дамите живеят доста по-дълго от мъжете. Дълго време учените смятаха, че повода за това е методът на живот: постоянно дамите се хранят по-здравословно, обръщат повече внимание на здравето си, пушат по-рядко и пият по-малко алкохол. В богатите страни с добра система на опазване на здравето дамите се възползват в доста по-голяма степен от мъжете от предложенията за профилактични прегледи и по-често вървят на доктор, когато имат недоволства.

Но и в по-бедните страни дамите живеят по-дълго от мъжете. Очевидно става въпрос за световен феномен, който се удостоверява и от проучвания на отминали столетия. Те обгръщат интервали от стотици години обратно.

Затова кьолнският Институт „ Макс Планк “ за биологията на стареенето и Университетският лицей в Лондон са обединили напъните си в търсене на отговор на въпроса: има ли и други аргументи за тези разлики сред мъжете и дамите? Изводът на учените гласи: да, има. Физиологични и биологични разлики сред представителите на двата пола въздействат на процеса на стареене.
И плодовите мущици стареят друго
Екипът от учени са изследвали процесите на стареене при плодовите мушици, защото и при тях женските живеят по-дълго от мъжките. Тъй като тези мушици живеят приблизително по към три месеца, проучванията на процесите на стареене при тях дават бързи резултати. Учените са желали да открият дали препаратът рапамицин, предписван като средство срещу стареене, може да удължи живота на плодовите мушици.

И в действителност това се е удостоверило, само че единствено у една част от тези животинки. „ Рапамицин усилва продължителността на живота на женските човеци и е в положение да забави или омекоти появяването а някои възрастови болести “, споделя молекулярната биоложка Ю-Хуан Лу от екипа откриватели.

Учените изясняват това с обстоятелството, че медикаментът рапамицин ускорява при женските мушици клетъчния развой в червото, който дава отговор за системата на преработване – така наречената автофагия – регулаторен механизъм на клетката за разграждане на ненужните съставни елементи. При мъжките човеци не се следи такова деяние на медикамента. По-интензивната автофагия стопира процеса на стареене при женските плодови мушички, гласи изводът, който вършат откривателите.

Опити с лабораторни мишки, извършени в института „ Макс Планк “ в Кьолн, също посочили, че медикаментът рапамицин работи друго при двата пола: женските мишки освен са живели по-дълго, само че и са останали по-здрави, което не се следи при мъжките. Затова учените допускат, че и при хората полът е значим фактор за това дали медикаментите срещу стареене работят или не. За по-точни заключения обаче са нужни спомагателни проучвания.
Гренландските акули живят по 400 години?
Едно нещо обаче не предстои на подозрение: не всички организми стареят. Някои животни, като мъжките мравки или тихоокеанският великански октопод, умират незабавно след акта на оплождане. Но тези, които въпреки всичко остаряват, го вършат доста друго. Така да вземем за пример се допуска, че гренландските акули доближават до над 400-годишна възраст. А дребният сладководен полип хидра наподобява поти не остарява и евентуално може да живее над хиляда години, позволяват учените. В същото време някои мухи еднодневки умират в действителност единствено след няколко часа.

Тези разлики зависят от въздействия в природата, обмяната на веществата и другите молекулярно-биологични и клетъчни процеси. Много от тях към момента не са задоволително обяснени. Отделни феномени и генетични увреждания на тъканите и клетките биват разкривани от учените, само че като цяло те не могат да кажат каква е повода за тяхната поява. Затова и науката към момента не може да изясни за какво в хода на даден живот те не подлежат на промяна, до момента в който в по-ранна възраст това е допустимо.

Ето и за какво човечеството към момента е прекомерно надалеч от момента, в който стареенето ще може да бъде арестувано или забавяно благодарение на хапче, някаква супер храна или с по този начин шумно рекламираното интервално постене, както демонстрира и проучване на Германския център по невродегенеративни болести за другите фактори, влияещи на стареенето.

Текстът на Даниела Ремус е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!24ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 12.01.2023, 17:49
12.01.2023, 15:40
12.01.2023, 15:22
12.01.2023, 15:15
Последни публикации-12.01.2023, 18:20-12.01.2023, 17:49-12.01.2023, 15:40Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР