Проучване, публикувано в здравния журнал Allergy and Clinical Immunology, представя

...
Проучване, публикувано в здравния журнал Allergy and Clinical Immunology, представя
Коментари Харесай

Откриха гени в ДНК, провокиращи хранителна алергия


Проучване, оповестено в здравния вестник Allergy and Clinical Immunology, показва нови данни за изявите на хранителната алергия . Научен екип от Канада добавя визията ни за ролята на генетичния фактор за отключване на хранителна алергия при деца. Очаква се данните от изследването да проправят пътя към по-успешното лекуване на алергията към храна в бъдеще.

В над 90% от случаите на хранителна алергия ролята на алерген се пада на някой от следните 7 вида хранителни артикули – фъстъци, яйца, мляко, риба, соя, житни култури, ягоди.

Проучването на канадските учени демонстрира, че към 4% от децата в учебна възраст имат хранителна алергия към някои от тези артикули, а съществена роля за отключването ѝ

има унаследяването на избрани гени от родителите.

Доказателствата за това са получени след следене на избрани ДНК последователности при 1000 души с обща хранителна алергия и съпоставянето им с тези при хора на същата възраст и от същия пол, които не страдат от алергия. С този способ канадският теоретичен екип е открил съществуването на 2 гена при хората с хранителна алергия, които са в основата на алергичната им настройка. И в двата случая това са гени, кодиращи протеини, които карат имунната система да разпознава безвредни хранителни субстанции като алергени . След консумация на храни, съдържащи тези субстанции, имунната система реагира с мощна алергичната реакция .

Въпросните гени се откриват при най-малко 20% от хората с хранителна алергия, най-често към фъстъци. Смята се, че точно тези гени са в основата на алергичните прояви при тези хора. От комбинацията им с други генетични фактори пък зависи тежестта на алергичните прояви. Така, при по-слабо обременените генетично хора алергичните прояви към храна са леки. При хората, унаследили допълващи въздействието си гени обаче, може да се стигне до съществени алергични прояви като анафилактичен потрес и други

Свързани публикации.. Хранителна алергия ще се открива с един кръвен тест 0 Най-честите причинители на хранителна алергия 0 Въглехидрати в месото - причина за тежка алергична реакция 0

За мощната роля на генетичния фактор приказва още един факт, открит във въпросното изследване. До момента се предполагаше, че отключването на хранителна алергия е предизвикано от допълващото се въздействие на генетичния фактор и на някои предрапзолагащи условия на средата . Факт е обаче, че случаите на хранителна алергия при деца зачестяват в последните години, а честотата на изява е друга в страни, в които екологичните фактори на средата са доста близки между тях. Според учените тези другия са обосновани напълно от генетичните особености на популацията в тези региони.

Доказването на генетичната връзка в развиването на хранителна алергия изяснява за какво това положение е толкоз мъчно за лекуване и оладяване. От друга страна, това ще подкрепи създаването на генетични способи за обмисляне на риска от предаване на съществени хранителни алергии в потомството и за идентифициране на деца, в риск от такива.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР