Проучване, проведено във Великобритания, установи това, което дългогодишните любители на

...
Проучване, проведено във Великобритания, установи това, което дългогодишните любители на
Коментари Харесай

Риболовът има положителни ползи за психичното здраве на мъжете

Проучване, извършено във Англия, откри това, което дългогодишните фенове на риболова евентуално към този момент са ни казвали. Риболовът е обвързван с по-нисък риск от психологични положения като тревога, меланхолия и мисли за самоубийство.

Проучването оповестено в MDPI и извършено от университета Anglia Ruskin University в Кеймбридж, университета Ulster University и университета Queen’s University, Белфаст включва общо 1752 участника от мъжки пол.

Риболовът има позитивно влияние върху психологичното здраве е съществена констатация като в нашата графика сме посочили възможностите за развиване на психологично заболяване при мъжете практикуващи постоянно заниманието си.

Резултатите от този широкообхватен разбор демонстрират, че тези, които вземат участие в лов на риба по-редовно, са с съвсем 17% по-малко склонни да оповестяват, че са диагностицирани с психологични болести спрямо тези, които вземат участие в заниманието по-рядко. А за тези, които ловят риба по-често, позитивното влияние върху психологичното им здраве се усилва още повече.

Участниците в изследването, които постоянно вървят на лов на риба имат по-малки шансове за развиване на меланхолия (със подобаващ коефициент на шансове от 1,172), шизофрения (със подобаващ коефициент на шансове от 1,879), суицидни мисли (със подобаващ коефициент на шансове от 1,162) и съзнателно самонараняване (със подобаващ коефициент на шансове от 1,166) по отношение на тези, които вземат участие по-рядко в риболова.

Също по този начин, изследването обясни, че даже продължителността на риболовната сесия има значение. Единствената значима връзка, която се следи, е със суицидни мисли (със подобаващ коефициент на шансове от 0,678). Това може да се разтълкува като факт, че възможностите за суицидни мисли са по-високи, в случай че риболовната сесия е по-дълга, което обаче не трансформира главната заключителна точка – риболовът има позитивно влияние върху психологичното здраве.

Ръсел Хог, работещ в Oakwood Angling в Хертфордшър, споделя своите персонални наблюдения: „ Като цяло констатациите допускат, че насърчаването на честото присъединяване в развлекателния лов на риба може да бъде тактика с двоен способ за поощряване на релаксация и позитивно психологично здраве, както и поощряване на нараснали равнища на физическа интензивност при хора с психологични проблеми. “

Този нов разбор освен удостоверява към този момент съществуващите възгледи за удобните резултати на риболова, само че и прибавя научни данни към тях. Време е да признаем, че риболовът е освен занимание, само че и терапия. Съчетавайки свежия въздух, природата и спокойствието на риболова, този спорт се оказва скъп съдружник в битката с психологичните провокации на актуалния свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР