Проучване показва, че повече от девет от десет души, които

...
Проучване показва, че повече от девет от десет души, които
Коментари Харесай

Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, причиняват увреждане на органи

Проучване демонстрира, че повече от девет от 10 души, които си вършат татуировки, неумишлено се излагат на химикали, които предизвикват увреждане на органите, написа Мейл онлайн.

 

Тестове на 54 проби мастило демонстрират, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

 

„ Това е първото изследване, което категорично преглежда мастилата, и евентуално е най-изчерпателното, тъй като се стопира навръх пигментите “, сподели доктор Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е началник на проучването.

 

Най-често срещаното нездравословно вещество е полиетиленгликол - съединяване, което е обвързвано с увреждане на органи, в това число некроза в бъбреците.

 

Сред другите съединения са тип антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

 

Управлението за надзор над питателните артикули и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) ще стартира да контролира мастилата за татуировки през идващите месеци, откакто гласуването в Конгреса в края на 2022 година му даде пълномощия за това. Законодателите взеха решение за смяната след голям брой известия за болести, породени от замърсявания посредством татуировки.

 

В изследването, оповестено в списание Analytical Chemistry, учените са събрали проби от мастило от девет производители. След това съставките, открити при тестванията, са съпоставени с тези, посочени на етикетите на мастилата, с цел да се разкрият несъответствията.

 

Полиетиленгликолът, открит в мастилата, може да се употребява в татуировките като сгъстяващ сътрудник, което улеснява нанасянето им. Той се употребява и в други артикули, като да вземем за пример в артикули за измиване на тялото, фондьотен и даже в лак за коса.

 

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде прибавен като консервант, допускат специалистите, защото стопира развиването на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

 

Мастилата за татуировки, внасяни в тялото от татуистите, могат да бъдат всмукани от макрофаги - тип бели кръвни кафези, които задържат мастилото в кожата и по този начин поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е допустимо примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което покачва риска от нежелани странични резултати, като да вземем за пример увреждане на органи.

 

Дерматолозите и преди са предупреждавали за татуировките, като са казвали, че те затрудняват откриването на рак на кожата и съдържат примеси, които могат да покачат риска от затруднения.

 

Д-р Шверк съобщи: „ Надяваме се производителите да одобряват това като опция за преоценка на процесите си, а художниците и клиентите да го одобряват като опция да упорстват за по-добро етикетиране и произвеждане на материалите за татуировки “.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР