Проучване показа, че трансплантацията на чревни бактерии е почти два

...
Проучване показа, че трансплантацията на чревни бактерии е почти два
Коментари Харесай

Трансплантацията на микробиота е по-ефективна от антибиотиците при повтарящи се инфекции

Проучване сподели, че трансплантацията на чревни бактерии е съвсем два пъти по-ефективна от антибактериалните медикаменти. Повтарящите се инфекции се лекуват доста мъчно и носят съществени опасности за здравето. Трансплантацията на микробиота е освен елементарен и безвреден способ за попречване на рецидивите, само че и метод за попречване на затрудненията.

Миналата година Австралия и Съединени американски щати утвърдиха трансплантацията на фекална микрофлора за лекуване на инфекции, породени от бактерията Clostridioides difficile. До огромна степен решението се дължи на обстоятелството, че след лекуване с антибиотици против C. diff рисковете от рецидив се усилват с 25%, а при втори и трети заразен случай те нарастват надлежно с 40% и 60%. С други думи, лекуването води до циничен кръг, защото антибиотиците могат да изострят дисбиозата, която предизвика рецидива.

В ново изследване, за което оповестява EurekAlert, учените са решили да оценят капацитета на трансплантацията на микробиота спрямо антибиотиците. Оказа се, че след бактериалната трансплантация единствено 23% от пациентите са получили рецидив, до момента в който след антибиотиците те са 60%.

Резултатите удостоверяват, че трансплантацията на микробиота може да обърне дисбиозата, намалявайки риска от рецидив. Сега учените имат намерение да продължат по-нататъшните си проучвания, с цел да оценят капацитета на сходна терапия за лекуване на възпалителните болести на червата, като гноен колит и заболяването на Крон. Редица изследвания към този момент демонстрират огромен триумф в тази тенденция, тъй че можем да предположим, че индикациите за трансплантация на чревни бактерии скоро ще бъдат разширени.

Да напомним, че трансплантацията на микробиота се прави по разнообразни способи – пробите могат да се доставят под формата на капсули през устата, посредством колоноскопия или клизма непосредствено в червата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР