Проучване на в. "Черно море" показва, че търговията с въшки

...
Проучване на в. "Черно море" показва, че търговията с въшки
Коментари Харесай

Търговията с въшки вече не върви

Проучване на в. "Черно море " демонстрира, че търговията с въшки е замряла във Варна. Преди години възпитаници, най-много от по-горните курсове, си препродавали въшки за 4–5 лева парчето, с цел да бъдат освободени от образователни часове.
Д-р Янка Драганова, началник на дирекция "Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия в морския град, споделя, че откакто общинската дирекция "Здравеопазване " издава заповед за засилен надзор, с която задължила медицинските лица, работещи в образователните заведения, да подават доклади до РЗИ, казусът е съвсем отхвърлен.
През предходната година 10 варненски учебни заведения са проплакали от паразитите, като за всяко от тях е реагирано навреме. Получихме и няколко тъжби от родители, които бяха тествани подробно. Въшливост към момента има, само че тя е сведена до минималния предел, е безапелационна доктор Драганова.
Както е известно, инспекцията не е задължена към този момент по закон да следи въшливостта в детските градини и образователните заведения, това е вменено на медицинския личен състав, който е на общинско послушание.

Откъде идва казусът?
Той се дължи на интензивното придвижване на хора и увеличението на контактите на огромни групи от популацията на публични места. Паразитите смучат кръв, като по хората вървят три типа - главова, дрешна и срамна въшка.

Как става заразяването?
Въшките са паразити на "социалния контакт ". Преминаването им от един човек на различен става единствено при непосредствен контакт (доближаване на главите, прилагане на общи гребени, хавлии, такъми за коса, легло, спално долни дрехи, възглавница и други). Никой не е застрахован, само че най-податливи са децата.

Какви са недоволствата?
Най-характерният симптом е неприятният сърбеж. Той е съпроводен с безпокойствие и чувство за придвижване в косите. В резултат на разчесването може да се развие екзема. Възможни са също гнойни възпаления, а при по-чувствителни хора и покачване на температурата.

Как да се отървем?
Борбата с въшките би трябвало да е упорита, тъй като се захващат доста крепко за косъма. Често се постанова паразитите да бъдат една по една ръчно отделяни от скалпа. Те са прекомерно дребни и може изобщо да не бъдат видяни от неопитно око. Гнидите им пък може да се сбъркат с пърхот. При определяне на паразити при детето е целесъобразно да се профилактират и родителите.
Унищожаването на главовите въшки става с инсектицидни шампоани, лосиони и спрейове. В аптечната мрежа се оферират препарати за профилактика и такива с остатъчно деяние (до една седмица) срещу въшки. Те се употребяват съгласно напътствията на производителя. Добре е да се взимат и превантивни ограничения против гадинките, като фармацевтите имат и за това лек.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР