Проучване на уменията на българските ученици да решават проблеми в

...
Проучване на уменията на българските ученици да решават проблеми в
Коментари Харесай

Учениците ни имат нагласа да работят в екип, но уменията им са умерени

Проучване на уменията на българските възпитаници да вземат решение проблеми в съдействие демонстрира, че 49% от тях вземат решение единствено най-лесните задания, които изискват умения за намиране на информация за решение на казуса. Средно сложните задания, при които се изисква реализиране на високо равнище на съдействие, се вземат решение от 49%.

Най-сложните задания, които изискват високо равнище на съдействие се вземат решение от 2% от учениците. Това демонстрират резултатите от присъединяване на България в проучването PISA 2015 в модул "Решаване на проблеми в съдействие ". Изследването дава отговор на въпроса: Могат ли учениците да вземат участие в действия за решение на проблеми взаимно с един или повече сътрудници, като споделят познания и умения за реализиране на избран резултат.

Държавите с висок резултат в четенето и математиката имат и по-високи умения да вземат решение проблеми в съдействие. Акцентът в проучването е способността за мислене. На първо място съгласно PISA е Сингапур с 530 точки. Резултатът на България е 444 точки.

Резултатите демонстрират, че девойките се оправят по-добре от момчетата. Момичетата ценят по-високо връзките си с родственици, връстници, другари. Момчетата ценят повече екипната работа. Решаването на проблеми в съдействие би трябвало да бъде застъпено в образователните стратегии, като това ще усъвършенства уменията им за взаимна работа, вършат извод екипите на МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР