Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли 2018 година

...
Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли 2018 година
Коментари Харесай

НСИ: Влошаване на промишленото производство, растеж в строителството и слабо подобрение при търговията на дребно през юли



Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли 2018 година регистрира внезапно понижаване на промишленото произвеждане, следващо едва усъвършенстване на търговията на дребно и добър напредък на продукцията в бранш " Строителство ". Това е знак за  стабилизация на икономическата агресия в България на малко по-ниска предавка при започване на третото тримесечие на годината.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се сви през юли с 1,2% по отношение на юни, когато набъбна с 0,8 на 100. Това съставлява първо утежняване на промишленото произвеждане от април насам и трето месечно намаляване от началото на годината.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане се увеличи през юли с едвам 1,0%, откакто през юни набъбна с цели 3,6%, отбелязвайки най-солидно повишаване от началото на година януари насам, когато индустриалният показател се увеличи с 4,3 на 100.

През юли доста мощно понижение по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия – спад с цели 17,4% при по-сдържано намаляване с 0,5% в преработващата индустрия и с 0,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

На годишна база е регистрирано покачване само в преработващата индустрия - с 2,1%, при спад в добивната индустрия с 8,8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2 на 100.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " се увеличи през юли с 1,5% по отношение на юни, когато се сви с 0,4%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство набъбна с 2,8%, а при сградното строителство – с 0,6 на 100.

На годишна база строителната продукция през юли се усили с 0,9% след спад с 2,9% през юни, излизайки на положителна територия за пръв път от април насам.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно през седмия месец на 2018 година. През юли оборотът в търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, набъбна с 0,2% на месечна база (след болнав напредък с 0,1% през юни). Въпреки слабия напредък, това съставлява усъвършенстване на продажбите на дребно за пети следващ месец. На годишна база растежът на комерсиалния оборот обаче се забави през юли до 4,9% от 6,1% месец по-рано.

Трябва да се има поради, че в края на предходния месец Национален статистически институт показа релативно едва изследване, показващо утежняване на стопанската обстановка през месец август. Общият индикатор на бизнес климата в нашата страна се намали през август с 2,9 пункта, като промишленият показател се утежни с 1,9 пункта, показателят в строителството падна с 3,8 пункта, намаляване с 4,0 пункта беше отчетно при търговията на дребно и с 2,8 пункта в областта на услугите.

Взето дружно, тези данни допускат, че икономическата агресия при започване на третото тримесечие евентуално стабилизира към по-ниската предавка от второто тримесечие, когато Брутният вътрешен продукт на България набъбна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,4% след напредък при започване на годината надлежно с 0,9% и с 3,6 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР