Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за октомври 2018 година

...
Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за октомври 2018 година
Коментари Харесай

Подем на промишленото производство, строителството и търговията на дребно през октомври

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за октомври 2018 година регистрира усъвършенстване на промишленото произвеждане и на търговията на дребно при мощен напредък на продукцията в бранш "Строителство ". Това като че ли е знак за ускорение на икономическата агресия в България при започване на последното тримесечие на годината по-късно по-ниския напредък през третото тримесечие.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличи през октомври с 0,8% по отношение на септември, когато се сви с 0,8 на 100. Това съставлява първо усъвършенстване на промишленото произвеждане след три следващи месеца на утежняване или на застоялост. На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане набъбна през октомври с 1,6%, откакто през септември означи първо намаляване от април насам, свивайки се с 0,4 на 100.

През октомври нарастване с 0,9% по отношение на предходния месец е записано преработващата индустрия и с 0,3% в добивната индустрия, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано понижение с 2,0%. На годишна база е регистриран растеж с 2,6% в преработващата индустрия, само че спад с 6,3% в добивната индустрия и с 3,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш "Строителство " набъбна през октомври с цели 3,3% по отношение на септември, когато се намали с 1,0%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство се усили с 5,0%, а при сградното строителство – с 2 на 100.

На годишна база строителната продукция през октомври се увеличи с 1,8% след спад с 3,7% през септември, излизайки на положителна територия за пръв път от юли насам.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно през десетия месец на 2018 година. През октомври оборотът в търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, набъбна с 0,5% на месечна база след покачване с 0,4% през септември. Това съставлява усъвършенстване на продажбите на дребно за осми следващ месец. На годишна база растежът на комерсиалния оборот се усъвършенства през октомври до 4,9% от 4,6% през предходния месец.

Трябва да се има поради, че в края на предходния месец Национален статистически институт показа изследване, показващо едва усъвършенстване на стопанската обстановка през ноември, като общият индикатор на бизнес климата в нашата страна се увеличи с 0,6 пункта по отношение на октомври, когато се намали с 1,9 процентни пункта.

Взето дружно тези данни допускат, че икономическата агресия през последното за годината тримесечие може да се окаже на малко по-висока предавка по отношение на третото тримесечие, когато Брутният вътрешен продукт на България набъбна на тримесечна база с 0,7% и на годишна база с 3,1% (след напредък през второто тримесечие надлежно с 0,8% и с 3,5 на сто).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР