Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за март 2018 година

...
Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за март 2018 година
Коментари Харесай

НСИ: Скок на промишленото производство и влошаване в сектор Строителство през март

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за март 2018 година регистрира стабилен растеж на промишленото произвеждане, анемично покачване на търговията на дребно и ново утежняване на продукцията в бранш " Строителство ", което е знак за известна стабилизация на икономическата агресия в България в края на първото тримесечие след слабото начало на годината и откакто през 2017 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 3,6 на 100.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, набъбна през март с 2,3% по отношение на февруари, когато се сви с 1,1% и след намаляване с 0,5% при започване на годината.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане се увеличи с 1,7% (спрямо март 2017-а), откакто през февруари се намали с 0,9 на 100 (първо утежняване на индустрията в нашата страна от януари 2017-а година насам).

През март нарастване по отношение на предходния месец е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,8%, в преработващата индустрия - с 1,4% и в добивната индустрия - с 0,2 100.

На годишна база е регистриран растеж със 7,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който преработващата индустрия се увеличи с 0,7%, а в добивната индустрия беше регистриран спад с 8,7 на 100.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " се намали с 0,7% през март, само че след спад с цели 13,6% през февруари, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се сви с 1,1%, а при сградното строителство - с 0,3 на 100.

На годишна база строителната продукция се намали през март с 1,5% след покачване с 4,2% през февруари.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно през третия месец на 2018-а година. През март оборотът в търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, набъбна едва с 0,1% по отношение на февруари, когато се намали с 0,2%, до момента в който на годишна база растежът на комерсиалния оборот се забави до 2,3% от 3,1% месец по-рано.

Днешните смесени данни не престават да алармират за известно намаляване на икономическия напредък при започване на новата година, откакто през последното тримесечие на предходната година Брутният вътрешен продукт на нашата страна набъбна с 3,5% на годишна база, а за цялата 2017-а година - с 3,6 на 100, съгласно предварителни данни на Национален статистически институт. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР