Проучване на канадските учени показа, че маймуните от остров Бали

...
Проучване на канадските учени показа, че маймуните от остров Бали
Коментари Харесай

Тарикати: Как маймуните се научиха да крадат скъпи вещи

Проучване на канадските учени сподели, че маймуните от остров Бали са се научили да разграничават кои от движимостите са по-ценни за туристите, с цел да крадат телефони и фотоапарати, а не празни кутии,

Тези движимости съобразителните примати по-късно обменят със зяпачите за храна. Някои ''сделки'' по откупа на движимостите не престават до 10 минути, като през това време маймуната подвига цената. Как приматите са се научили да живеят съгласно законите на пазара?

Туристите, посещаващи известната забележителност на Бали, индуската пагода Пура Лухур Улувату, която е на ръба на живописна канара, би трябвало да бъдат нащрек.

Работата е в това, че непрекъснато живеещите там дългоопашати макаци се усещат като пълноценни господари на тази територия и си разрешават да крадат изключително скъпите движимости от туристите, с цел да ги обменят по-късно за храна.

По този метод маймуните се изхранват за сметка на пътешествениците, измежду които е и Елизабет Гилбърт, авторката на романа „ Яж, моли се, бит “, която разказва в книгата близкия плаж Паданг-Паданг. Там е сниман и епизод от едноименния филм с Джулия Робъртс.

Последното изследване на канадски учени сподели, че маймуните освен крадат движимости от туристите, само че и знаят по какъв начин да дефинират кои предмети са най-вече ценени от жертвите им. Те употребяват тази информация, с цел да усилят своите облаги.

„ Животните се целеха в предмети, които хората евентуално ще обменят за храна и това е най-вече електроника - телефони, камери, преносими компютри, а не фиби или празни чанти за фотоапарати “, изясни доктор Жан-Батист Лека, професор от катедрата по логика на психиката на университета в Летбридж, Канада и водещ създател на проучването.

Той е финансиран от канадския Съвет по естествени науки и инженерни проучвания (NSERC) и Института за проучвания на хазартните игри в Алберта (AGRI), а резултатите от проучването бяха оповестени в списание Philosophical Transactions of the Royal Society.

Сред най-ценните предмети за маймуните бяха мобилните телефони, портфейлите и очилата - тъкмо за тях животните следяха от високи дървета, с цел да ги откраднат в комфортен миг. Персоналът на храма предизвестява на входа, че би трябвало да сте по-внимателни и да държите всички неща компактно в ръцете си, само че туристите, впечатлени от хубостта на това място, не помнят за рекомендациите.

„ Тези маймуни станаха майстори да грабят движимостите от разсеяните туристи, които не се вслушваха в рекомендациите на чиновниците в храма да пазят всички полезности в торбички с цип, крепко закрепени към врата и гърба “, добави ученият.

В продължение на близо година канадските психолози следиха взаимоотношенията сред животните и посетителите на храма. Така откриха, че макаците ще изискват по-голямо заплащане - т.е. повече храна - за по-ценните предмети.

Находчивите маймуни не дават тази движимост незабавно при типа на откупа и пазарлъкът сред маймуната-разбойник и екскурзианта или служителя в храма от време на време трае няколко минути.

Най-дългите договаряния по време на наблюдението на учените бяха цели 25 минути и в границите на 17 минути маймуната вдигаше своята цена.

За по-малко скъпите за сърцето на туристите предмети, маймуните са по-склонни да вършат отстъпки и да се съгласяват на по-малки награди. Маймуните се учат на това държание през цялата си младост, до четиригодишна възраст.

Грабежите и бартерите са демонстрация на културната просветеност на маймуните, изяснява Жан-Батист Лека. "Това държание се научава от маймуни от генерации в продължение на повече от 30 години за тази популация ", добави ученият.

Според зоопсихолозите това държание не е супер дарба, само че е много особено за животните, освен за маймуните, само че и за кучетата. „ Животно, което има добър контакт със стопанина си, деликатно следи държанието и настроението на своя собственик, и схваща по кое време той не е в въодушевление.

За да го ободри, ляга до него или назад, оставя го на мира, - изяснява зоопсихологът Ника Могилевская. - Кучетата също могат да дефинират какви неща са значими за хората и защо са предопределени "

Като образец, специалистът показва обстановките, когато куче донася на стопанина маратонките от входа, или каишката, в случай че желае да се разноски.

Животните като цяло и още повече приматите, които са допустимо най-близо интелектуално до хората, имат способността да схванат от какво се нуждае индивида или различен член на тяхното стадо - какво тъкмо би трябвало да се донесе, с цел да заслужи някакви изгоди за себе си, прибавя Могилевская.

„ Ако разгледаме връзките в стадото на едни и същи маймуни, ще видим, че те се пробват да си угаждат една на друга, като носят полезности, които играят роля в тяхното стадо, да вземем за пример вкусна храна, на тези човеци, които стоят по-високо в йерархията на тяхната обществена общественост, - прибавя специалистът.

- Кучетата имат същата подчиненост: могат да донесат на водачите на глутницата това, което те обичат и ценят “.

Тази дарба на животните се употребява при дресировките от хората, които образоват кучетата да носят пръчка в подмяна на премия.

„ Когато дресират кучета, зоопсихолозите поучават притежателите да употребяват тези способи, тъй че връзката сред хората и животните да е най-интересна, както и с цел да се развие интелигентността на кучето “, обобщава специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР