Проучване на Fair Health - САЩ сред 2 млн. души

...
Проучване на Fair Health - САЩ сред 2 млн. души
Коментари Харесай

Всеки четвърти с пост COVID болест

Проучване на Fair Health - Съединени американски щати измежду 2 млн. души с ковид
Здравословните затруднения се срещат и при хората с безсимптомно протичане на болестта

Високо кръвно и мускулни болки измежду най-честите случаи

Всеки четвърти, който е преболедувал инфекцията от COVID-19, развива по-късно здравословни проблеми, които не е изпитвал преди да се срещне с вируса. Това сочат данни от изследване на американската неправителствена организация Fair Health.

То обгръща заявките за здравно обезпечаване на над два милиона души в Съединени американски щати, които са потърсили помощ за несъществуващи до момента в диагнозите им болести, зародили най-рано месец, откакто са оздравели от ковид.

Сред недоволствата са тежки невралгии, мускулни и ставни болки, затруднено дишане, високо кръвно и други

Близо една четвърт от проследените пациенти - 23 % - са потърсили здравна помощ за нововъзникнали положения. Засегнатите са от всички възрастови групи, в това число деца. Най-разпространените случаи са свързани със затруднено дишане, високо наличие на холестерол, световъртеж и отмалялост, и високо кръвно налягане. Други проблеми включват стомашно-чревно разстройство, мигрени, кожни проблеми, сърдечни усложнения, както и нарушен сън, безпокойствие и меланхолия.

Здравословните затруднения пост Коронавирус се демонстрират даже и при хора, които не са “преболедували” ковид със признаци. Докато близо половината от тези приети в болница поради заболяването имат следващи здравни проблеми, подобен е казусът и при 27% от тези, които са го преборили с умерени или дребни признаци и при 19% от пациентите, които са минали през болестта асимптоматично. Какъвто е казусът при над половината от 1 959 982-ма души, обект на изследването.

Четиридесет на 100 от тях са имали признаци, без да се нуждаят от хоспитализиране, един % от които с единствени признаци на загуба на усет и подушване.

Проучването проучва здравните досиета за интервал сред февруари и декември 2020 година, проследявайки пациентите до края на февруари 2021 година Близо една четвърт от тях - или 454 477 души са потърсили здравна помощ в границите на 30 или повече дни, откакто са били излекувани.

Авторите на проучването показват, че заключението, че асимптоматичните хора, могат да развиват пост Коронавирус признаци е значимо за здравната общественост, с цел да могат лекарите да имат поради опцията че някои ненадейно зародили здравословни проблеми, може да са резултат от ковид.
Доц. доктор Петър Атанасов, шеф на клиниката по вътрешни заболявания и COVID-19 бранш в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, пред “Труд”: Всяко тежко инфектиране може да докара до реактивен артрит
Пациентки се оплакват от оплешивяване



Всяко недоволство се дължи на болестен развой - без значение дали е COVID-19 или някакъв различен, даже контузия, в случай че щете. Най-често затрудненията идват от страна на жизненоважни органи и системи - бял дроб след една доста тежка пневмония, изключително като има задоволително несъответстващо лекуване, може да има затруднения от вида на хронифициране на възпалителни процеси.

На второ място е сърдечно-съдовата система, тъй като при всяка тежка вирусна зараза съцето страда с затруднения, които могат да доведат и до доста съществени последици, най-малкото до инвалидизиране. Следващите таргетни системи са жлъчно-чернодробната, пикочно-отделителната, следва и непощадена нервна система, стомашно-чревната система. Много пъти съм казвал и на своите студенти - кожата и придатъците є страдат.

Почти половината от пациентките ми след междинна до тежка форма на преболедуване от коронавирусната зараза се оплакват от косопад, а някои от оплешивяване. Този вид инфекции имат систематичен темперамент - протичат със редовно засягане на човешкото тяло и няма орган, няма кътче от човешкото тяло, което да не е наранено. Тежестта е друга съгласно терен, възраст, съпътстващи болести. Честотата също е друга, в случай че щете - двата пола демонстрират статистически значими разлики в това отношение. При мъжете инфекцията протича по-тежко, в сравнение с при дамите. При дамите могат да бъдат наранени редица други органи като детеродните, като щитовидна жлеза. При мъжете се следят недоволства за панкреаса.
Всяко едно такова тежко инфектиране може да провокира възпалителни реакции по опорно-двигателния уред. Ние го назоваваме реактивен артрит. Мощното инфектиране на цялото тяло или както го назоваваме сега “цитокинова буря”, може да докара до подобен реактивен артрит. Обездвижването на пациентите, възрастта им, също е от огромно значение и не трябва да се подценява.
Д-р Димитрина Стоянова, пулмолог в УМБАЛ “Пълмед”, пред “Труд”: И млади спортисти страдат от синдрома
Наблюдава се комплицираност и бодърствуване



Постковид синдромът продължава от 7-8 месеца до 1 година и проявлението му е строго самостоятелно - имала съм пациенти - млади спортисти, които не могат да се върнат към тренировките близо година. При мен са идвали и възрастни пациенти с доста по-леки постковид увреждания.

Общо правилото е, че COVID-19 удря слабото място и в случай че човек да вземем за пример е имал проблем с бъбреците преди заразяването, по-късно той се задълбочава. Най-честите прояви на постковид синдрома са дихателните и сърдечните проблеми - зной и елементарно уморяване и при най-лека физическа интензивност, даже и при младежи.
Дискомфорт в гърдите, тежест, непълноценно поемане, дишане не с цялостен размер, кашлица, която не минава с месеци. Сред недоволствата са сърцетуптене, гръдна болежка, прескачания на сърцето, високо кръвно налягане, отоци. Често се следи и главоболие, комплицираност, забавено мислене, замаяност, размазано или влошено зрение, неспособност за концентриране и фокусиране на вниманието, проблеми с паметта и бодърствуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР