Проучване на Евростат отново направи Северозападна България лидер в негативна

...
Проучване на Евростат отново направи Северозападна България лидер в негативна
Коментари Харесай

Северозападна България води в ЕС по брой млади хора, които не работят и не учат

Проучване на Евростат още веднъж направи Северозападна България водач в отрицателна ранглиста – тук е регистриран най-високият в Европейски Съюз % младежи, които през предходната година нито са работили, нито са учили. По този индикатор падаме на нивото на френска Гвиана, Сицилия и два региона в Гърция.

Враца

Очаквано Северозападният регион на България още веднъж удари дъното, когато става дума за безработица и липса на вероятности, изключително измежду младежите. Данните от изследването на Евростат демонстрират, че повече от 46 на 100 от младежите в областите Видин, Монтана и Враца на възраст сред 18 и 24 година не са включени в трудовия пазар, нито са се записали в университет. Какво мислят локалните хора за тази отрицателна наклонност.

- Който желае да работи, ще си откри къде, който не желае – ще седи по заведенията. Много от младите не желаят.

- Аз съм здравна сестра, семестърът е 350 лв., настрана другите разноски. Скъпо е. Може би това също ги стопира, че нямат помощ.

- Къде да почнеш работа във Враца? Кой цех сега работи във Враца? Младите хора изхвръкнаха на запад. За какво да учат децата като няма къде да се осъществят?

Оказа се, че животът не е единствено статистика и във Враца набира скорост едно общество на младежи учащи бъдещите IT-специалисти, които намират своята реализация даже в родния си град. Сред тях са Лилия Михайлова и Тихомир Кръстев. Лилия е експерт по биотехнологии, само че се записала в компютърните курсове и това трансформирало живота ѝ.
Лилия Михайлова: Не съм съгласна, че няма работа, просто човек би трябвало да откри себе си, да е стимулиран и да откри това, което му е забавно. Тихомир Кръстев: Повечето си споделят, ами в София се вземат повече пари, пък и за какво да се трудя като от борсата вземам задоволително пари.
Според локалните доста хора към момента не престават да се трудят в сивия бранш и това се отразява отрицателно и върху статистическите резултати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР