Проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) прогнозира значително

...
Проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) прогнозира значително
Коментари Харесай

Евро проучване: Шест български партии пращат депутати в Брюксел

Проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) предвижда доста увеличение на известността на антиевропейските, популистки и крайнодесни партии на изборите за Еврорейски парламент през юни и забележителен спад в поддръжката за центристки партии.

Крайнодясната група „ Идентичност и народна власт " (ИД) се чака да завоюва над 30 нови места и с общо 100 евродепутати може да стане третата политическа мощ в идващия парламент, надминавайки центристката демократична политическа група “Обнови Европа ”.

Според изследването за България в идващия Европейски парламент ГЕРБ ще имат петима евродепутати, обединението " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " - трима, трима представители ще има и " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - ще имат по двама, " ИТН " и " Левицата " - по един евродепутат.

Ето и някои от главните заключения на проучването:

Антиевропейски популистки партии се чака да завоюват в девет страни-членки на Европейски Съюз, в това число Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Словакия и да заемат второ или трето място в други девет страни-членки, в това число България, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Коалиция на „ популистката десница “ може да завоюва болшинство за пръв път със забележителен евентуален растеж за групите ИД и Европейските консерватори и реформисти, което трагично ще измести политическия баланс в дясна поока.

Почти половината от местата в Екологичен потенциал може да попаднат отвън „ супер обединението “ на центристките групи Европейска национална партия, Социалисти и демократи и Обнови Европа. Според прогнозите техните представителите им ще намалеят от 60% на 54%.

Резултатите могат да имат обилни последствия за политическия дневен ред на Европейски Съюз, в това число Европейския зелен пакт, поддръжката за Украйна и върховенството на закона в Европейски Съюз. В сегашния парламент лявоцентристката коалиция взима превес по екологични въпроси, само че огромен брой гласувания са печелени с доста дребна разлика. При доста изместване вдясно е евентуално коалиция за „ политически дейности против климата “ да господства след юни 2024 година

Очаква се проруски групи да влязат в идващия парламент, както и намаляване на политическата коалиция за налагане на демократичните европейски полезности. Това може да има последствия за военните старания на Украйна и бъдещите старания на Европейски Съюз за налагане на върховенството на закона.

Според изследването, в България известността на опозиционната партия " Възраждане " съставлява огромен късмет за проруско посланичество в идващия Европейски парламент и легитимиране на проруски позиции преди идващите избори в страната.

Очаква се " Възраждане " да завоюва три места на изборите за Европейския парламент, което би разрешило да партията да влезе в Екологичен потенциал за пръв път. По този метод ще се легитимира на институционално равнище преди идващите избори за Европейския парламент в България през юни 2024 година В България се организираха парламентарни избори пет пъти от началото на 2021 година, като бързото повишаване на поддръжката за партиите „ срещу статуквото “ облагодетелства обединения като " Възраждане ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР