Проучване на Европейската комисия в 19 държави членки, сред които

...
Проучване на Европейската комисия в 19 държави членки, сред които
Коментари Харесай

Проучване на ЕК показа, че има двоен стандарт при храните

Проучване на Европейската комисия в 19 страни членки, измежду които е и България, демонстрира, че някои артикули се разграничават по състав в другите страни, макар че са с идентични опаковки. Европейска комисия отпуска спомагателни средства за потребителските организации в страните членки, които наблюдават за двойния стандарт при храните. Кандидатстването е до 6 ноември тази година.

Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.


Според Еврокомисията Европа не е разграничена на Източна и Западна във връзка с състава на питателните артикули, само че разлики в обособените страни има.

9% от тестваните артикули се разграничават по състав, макар че лицевата страна на опаковката им е една и съща. Други 22% от продуктите с друг състав имат сходна, с дребни разлики, лицева страна на опаковката.
Мина Андреева - представител на Европейската комисия: Дори и единствено 9% да са продуктите с друг състав, ние не бихме желали никой жител в Европейски Съюз да се усеща втора употреба и по тази причина подхващаме ограничения.
Изследването е направено от Изследователския център на Европейската комисия. Взети са близо 1400 проби от 128 разнообразни хранителни продукта в 19 страни от Европейски Съюз, измежду които са България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Словакия, Словения, Унгария и други.

Сред тестваните артикули са детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани питиета, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени артикули, колбаси.

В 23 на 100 случаите продуктите са с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно наличие, а при 27% - разликите в състава им в другите страни от Европейски Съюз са съпроводени от друга лицева страна на опаковката.

Брюксел към този момент предприе законодателни ограничения срещу двойния стандарт на храните. Европейска комисия приканва и потребителските организации в държавите-членки да продължат да тестват продуктите. А с цел да подкрепи работата им, отпуска и в допълнение финансиране.
 КЗП стартира инспекцията на храни и спиртни питиета за двоен стандарт в качеството КЗП стартира инспекцията на храни и спиртни питиета за двоен стандарт в качеството
Комисията за отбрана на консуматори показа през днешния ден резултатите от изследване на пазара на храни и спиртни питиета в границите на европейския план за бор...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР