Проучване на екип от университета в Охайо, САЩ, разкрива, че

...
Проучване на екип от университета в Охайо, САЩ, разкрива, че
Коментари Харесай

Витамин D3 пази от усложнения при хипертония и диабет


Проучване на екип от университета в Охайо, Съединени американски щати, разкрива, че витамин D3 може да предотврати затрудненията и даже да компенсира част от следствията при хора с диабет, атеросклероза и хипертония (високо кръвно налягане). Удължаването на деня и множеството слънчеви часове дават доста комфортна опция да си набавим високи дози от този витамин, който се синтезира в кожата под въздействие на слънчевите лъчи.

Витамин D3, прочут и като холекалциферол , се асоциира главно с костното здраве и обмяната на калция в организма. Много изследвания през последните години обаче откриват, че огромна част от хората с инфаркт или инсулт имат дълготраен недостиг на витамин D3 . Това не значи, че тези затруднения на високото кръвно налягане са непосредствено предизвикани от ниските равнища на витамина. Счита се обаче, че хроничният му недостиг е мощен дразнещ фактор за поява на рисковите затруднения.

За определяне резултата на витамин D3 учените употребяват опциите на нанотехнологиите . С помощта на наносензори те наблюдават механизмите на вазимодействие на холекалциферола с ендотелните кафези, покриващи вътрешната страна на кръвоносните съдове. Установяват, че витемин D3 е мощен стимулатор на секрецията на азотен оксид – сигнално вещество, регулиращо свиването на съдовете, потока на кръвообращението и предпоазващо от образуването на тромби .

Наред с тези му дейности се открива и че витамин D3 работи като антиоксидант за понижаване на оксидативния стрес върху структурите на сърдечносъдовата система.

Свързани публикации.. Витамин D в детството понижава риска от диабет 0 Допълнете лекуването на астма с банкет на витамин D 0 Защо страдаме от високо кръвно налягане? 2

На база на тези наблюдения американските учени откриват, че витамин D3 може да защищити от всички рискови затруднения на високото кръвно налягане и даже да възвърне някои от следствията върху кръвоносните съдове. Позитивен резултат от витамина се следи и при диабет, когато ендотелът на съдовете е главен пострадал от високите равнища на кръвната захар и следствията може да включват образуване на тромби.

Тези открития оферират опция за доста налична предварителна защита и лекуване на огромна част от сърдечносъдовите болести и техните затруднения. Учените са обнадеждени, тъй като вместо да се създават нови видове медикаменти, изследването им демонстрира, че такова лекарство към този момент е налично, освен това във форма, в която всеки човек може да си го синтезира самичък.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР