Проучване на Climate Analytics установи, че поклонниците в Саудитска Арабия

...
Проучване на Climate Analytics установи, че поклонниците в Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Поклонниците в Мека застрашени от жеги до 43 градуса и висока влажност

Проучване на Climate Analytics откри, че поклонниците в Саудитска Арабия рискуват освен топлинен удар от високите температури - към този момент 36 до 43 ° C - само че и от по-голяма от нормалната мокрота, предава фондация Томас Ройтерс.

Високата мокрота предотвратява изпарението на потта, която при температури на околната среда над тази на човешкото тяло е единствен метод за охлаждането му.

Докато хиляди благочестиви мюсюлмани се стичат до най-свещените места на исляма в Саудитска Арабия за годишното хаджийско поклонение тази седмица, учените предизвестяват, че свещеният обред е заплашен, заради възходящата влажна горещина.

Рискът от това, поклонниците да получат животозастрашаващ топлинен удар, може да се усили пет пъти с световно стопляне с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. открива проучването, оповестено в списанието Environmental Research Letters.

С нарастване от 2C - по-малко амбициозната цел на Парижкото съглашение от 2015 година - вероятността става 10 пъти по-голяма, твърди Climate Analytics, основан в Берлин мозъчен концерн.

"Регионът към този момент е предразположен на рискови равнища на топлота. Открихме, че даже в най-хубавия случай, когато температурите се покачват единствено с 1,5 градуса по Целзий, поклонниците към момента ще бъдат застрашени ", сподели Фахад Саид, водещ създател на проучването.

"Това ще компрометира самата същина на тази вяра ", сподели Саид, районен водещ академик за климатичната аналитика, пред фондацията Томсън Ройтерс.

Светът към този момент се е нагрял с към 1.2C и сега е на път за стопляне от към 3C през този век, защото излъчванията не престават да нарастват.

Хажът, обвързване един път в живота за всеки работоспособен мохамеданин, който може да си го разреши, включва няколко действия навън, в това число молитва на открито и вървене от един набожен обект до различен денем.

За да се предпазят от ковид, единствено 60 000 поклонници посещават главните места от 17 до 22 юли тази година при температури от към 36 до 43 ° C.

Анализ открива, че юли, август, септември и октомври ще имат най-смъртоносната композиция от топлота и мокрота - месеци, през които хаджът, идващ ислямския лунен календар, ще се падне през идващото десетилетие.

Саудитските управляващи се оправят с топлинната опасност, като Националната тактика за рискови топлини за хадж от 2016 година дава обещание климатици и вентилатори във всички закрити места и задоволително вода, защото горещините са били причина за 24% от приема в болница по време на хаджа през 2015 година

След като разреши предходната година да участват единствено 1000 поклонници, хаджът се разшири тази година, само че единствено за жители и поданици на възраст от 18 до 65 години, които са изцяло имунизирани или са се възстановили от вируса и които не страдат от хронични болести.

Министерството на здравеопазването на кралството разгласи, че е осигурило сянка и водна мъгла за изстудяване на поклонниците в религиозни обекти.

"Тази година има по-ниски цифри, само че в естествените години хаджът води 2 милиона души на затворено място. Рискът ще бъде по-голям ", споделя Саид.

Авторите на проучването заключават, че мюсюлманските страни би трябвало да обмислят по-активна работа за ограничение на климатично изменящите се излъчвания според Парижкото съглашение, "за да се избегнат дълбоки опасности за един от централните детайли на тяхната религия ".

"Действията по климата могат да спасят това завещание ", твърди Саид.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР