Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за незаконната търговия с кучета в

...
Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за незаконната търговия с кучета в
Коментари Харесай

В България процъфтява незаконната търговия с кучета: ЧЕТИРИ ЛАПИ

Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за противозаконната търговия с кучета в България през 2021 година откри, че едвам 10% от осъществените покупко-продажби за кучета се реализират от регистриран разплодник.

Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години от ден на ден се усилва. Почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските уеб сайтове за разгласи. Една от аргументите за възходящия интерес е Covid-реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето вкъщи докара до увеличение на търсенето на домашни любимци. Обявите за кучета в три от най-големите уеб сайтове за разгласи в България са над 5 000 единствено за 2021 година! 

Организацията за отбрана на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ постоянно получава сигнали от очевидци или купувачи, станали жертви на противозаконната търговия с кучета. Фондацията показва пред медиите и всеобщата аудитория обстоен доклад-проучване по тематиката, който е наличен на уеб страницата на ЧЕТИРИ ЛАПИ - Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за противозаконната търговия с кучета в България 2021.

„ Това, което разкрива отчетът ни, е ясно неспазване на законовите разпореждания. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или оферират домашни любимци за търговия, следва да бъдат регистрирани като „ животновъден обект – разплодник “. Там би трябвало да се продават единствено здрави животни, на които е осъществена нужната ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, имунизирани и разпознати с микрочип, на минималната възраст от осем седмици “, разяснява законната процедура Тихомир Димитров, началник Програми на ЧЕТИРИ ЛАПИ - България.

За да ревизира размера на противозаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и до каква степен развъдените и предлагани животни дават отговор на българското законодателство, ЧЕТИРИ ЛАПИ инициира лична инспекция в три от най-популярните уеб сайтове за разгласи в България. Проучването сподели всеобщо противоречие със законовите условия. Проверките са осъществени по метода „ скришен клиент “. Бяха извършени телефонни диалози и срещи на място с продавачи, пуснали разгласи в уеб страниците. В интервала 05. 2021 – 06. 2021 година, по подбрани на инцидентен принцип разгласи в уеб сайтове, от 15 обитаеми места и 19 разнообразни продавачи, бяха осъществени 34 позвънявания, от които при 24 бе осъществена и среща за оглед на продаваното кученце.

При 24 осъществени срещи за оглед и евентуална продажба на куче единствено две (!) се реализират в регистриран разплодник. При болшинството от инспекциите (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е оповестено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип значат, че няма да има опция за следене на продавача и произхода на кучето при нужда. При близо 1/3 от всички инспекции е оповестено, че кучетата нямат сложени всички нужни ваксини. 

Установената липса на всевъзможен надзор е притеснителна, тъй като това значи и липса на всевъзможни гаранции, че се съблюдават регламентите за изискванията на развъждане на продаваните кучета, а не на последно място - и за тяхното здравословно положение. В множеството случаи кучетата биват отделяни от майките си прекомерно рано, което крие извънреден риск за тяхното развиване и здравословно положение. 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР