Проучване на Българската конфедерация по заетостта показва, че две от

...
Проучване на Българската конфедерация по заетостта показва, че две от
Коментари Харесай

Две от всеки три обяви за работа остават незаети

Проучване на Българската конфедерация по заетостта демонстрира, че две от всеки три оповестени работни позиции остават незаети. Близо 30% от работодателите желаят да назначат нови чиновници, а повече от 50% са подготвени да наемат хора от чужбина.

" Интервюираме към 1000 компании от най-различни бизнеси. Имаме единични сфери, които не покриваме като здравната, само че е задоволително представително това изследване ", разяснява пред " Нова нюз " Георги Първанов от Българска конфедерация по заетостта. Той уточни, че казусът с неналичието на работна ръка визира целия пазар на труда.

" Това продължава от няколко години. От юли месец тази година следим нещо, което започва от пролетта - гладко повишаване на безработицата, само че казусът с дупката от 200 000- 250 000 работни места си остава за момента ", изясни Първанов.

Има разминаване сред чиновниците, които търсят работа, и сред това, което търси бизнесът.

" На пазара са налични неквалифицирани хора или такива, които не дават отговор на условията. Търсят се други профили, които просто липсват. Като се стартира от ниския сегмент - оператори, служащи, на приблизително експертно равнище - техници, инженери, има цялостен дефицит на медицински фрагменти. В IT към този момент има леко балансиране на търсенето ", разяснява той.

Половината от интервюираните компании споделят, че наемат служащи от чужбина или обмислят тази опция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР