Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности

...
Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности
Коментари Харесай

Мегакомета започна да отделя отровен газ


Проучване на астрономи от университета на Мериленд, Съединени американски щати, разкрива детайлности за кометата Бернардинели-Бернщайн (C/2014 UN271), която след 10 години ще " приближи " Земята, написа Daily Mail, представен от dariknews.bg.

Бернардинели-Бернщайн, която носи името на откривателите си, е наречена " мегакомета ", защото е 100 пъти по-голяма от елементарните. Диаметърът ѝ е 100 километра, до момента в който този на други комети е не повече от километър. Масата ѝ е 1 милион пъти по-голяма.

Смята се, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, известна на човечеството. За купата претендира и Сарабат, известна и като кометата на 1729 година Тя е най-ярката, следена в миналото, и се позволява, че е и най-голямата, само че размерът ѝ не е документиран. За науката остава незнайно дали Сарабат ще се завърне в миналото или ще бъде изхвърлена от Слънчевата система.

Кометата Бернардинели-Бернщайн - гигантска ледена топка, е разпозната по-рано през 2021 година Подобно на други комети, когато доближава към Слънцето, C/2014 UN271 стартира да се изпарява и над повърхността ѝ се образува обвивка от газообразен лед и прахуляк (кома). Тя е измежду най-отдалечените комети с дейна кома.

Според последните наблюдения обаче, Бернардинели-Бернщайн не отделя водна пара, а въглероден оксид - евентуално токсичен и гибелен за индивида газ.



Понастоящем мегакометата се намира на разстояние 2,9 милиарда километра от Слънцето, само че последователно се доближава към него. През март 2014 година Бернардинели-Бернщайн се е намирала в орбитата на Нептун, а до декември 2022 година ще доближи тази на Уран.

През януари 2031 година мегакометата ще прелети на най-близко разстояние до Земята - на към 1,5 милиарда километра от нашата планета. За благополучие " близкото ѝ прехвръкване " не съставлява заплаха за човечеството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР