Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности

...
Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности
Коментари Харесай

Мегакомета в Слънчевата система започна да отделя отровен газ

Проучване на астрономи от университета на Мериленд, Съединени американски щати, разкрива детайлности за кометата Бернардинели-Бернщайн (C/2014 UN271), която след 10 години ще " приближи " Земята, написа в. " Дейли мейл ".

Бернардинели-Бернщайн, която носи името на откривателите си, е наречена " мегакомета ", защото е 100 пъти по-голяма от елементарните. Диаметърът ѝе 100 километра, до момента в който този на други комети е не повече от километър. Масата ѝ е 1 милион пъти по-голяма.

Смята се, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, известна на човечеството. За купата претендира и Сарабат, известна и като кометата на 1729 година Тя е най-ярката, следена в миналото, и се позволява, че е и най-голямата, само че размерът ѝ не е документиран. За науката остава незнайно дали Сарабат ще се завърне в миналото или ще бъде изхвърлена от Слънчевата система.

Кометата Бернардинели-Бернщайн - гигантска ледена топка, е разпозната по-рано през 2021 година Подобно на други комети, когато доближава към Слънцето, C/2014 UN271 стартира да се изпарява и над повърхността ѝ се образува обвивка от газообразен лед и прахуляк (кома). Тя е измежду най-отдалечените комети с дейна кома.

Според последните наблюдения обаче, Бернардинели-Бернщайн не отделя водна пара, а въглероден оксид - евентуално токсичен и гибелен за индивида газ.
Понастоящем мегакометата се намира на разстояние 2,9 милиарда километра от Слънцето, само че последователно се доближава към него. През март 2014 година Бернардинели-Бернщайн се е намирала в орбитата на Нептун, а до декември 2022 година ще доближи тази на Уран.

През януари 2031 година мегакометата ще прелети на най-близко разстояние до Земята - на към 1,5 милиарда километра от нашата планета. За благополучие " близкото й прехвръкване " не съставлява заплаха за човечеството.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР