Проучване на 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието си Бургас,

...
Проучване на 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието си Бургас,
Коментари Харесай

``Активни потребите`` с проучване какво всъщност е салам ``Бургас`` - Общество

Проучване на 25 марки салами, съдържащи в наименованието си " Бургас ", с цел да схванат какво тъкмо съдържат сегашните колбаси и до каква степен се разграничават от достоверната рецепта, са създали от сдружението " ".

Колбасите са закупени са по метода " скришен клиент " от комерсиалната мрежа в страната. От " Активни консуматори " изясняват, че евентуално съществуват и други сходни колбаси, които не са разкрили.

" Шпековият колбас с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и доста други остатъци от историята, той се е трансформирал в легенда и предизвика носталгични асоциации. Рецептата за този салам е създадена някъде в предишното, когато приготвянето на колбаси е централизирано в огромните регионални предприятия. Оригиналният производител е " Родопа-Бургас ", допълват оттова.

Автентичната рецепта е: едросмляно (3 до 30 мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата, това са единствено 4 съставки. 

" Имайки насочна точка, рецепта и БДС стандарт, оценихме до каква степен сегашните наследници, носещи името " Бургас ", подхождат на истинския салам ", оповестяват от " Активни консуматори ". За задачата са създали канара от 6 критерия за наличие на добавени съставки – 1) нишесте и фибри 2) захари 3) оцветители 4) скотски субпродукти 5) индустриални първични материали 6) мононатриев глутамат.

Оригиналната рецепта включва единствено 4 съставки - свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит - плюс подправки и вода. Съвременните салами " Бургас " доста са " забогатели ", демонстрира изследването.

Усреднено в тях се откриват 14,7 съставния елемент. Рекордьор е продуктът " Аро " на " Метро " с 23 съставки, разказани в етикета, а най-близко до оригинала е " КФМ Бургас запаса " със 7 сформира.

Екстремалното повишаване в броя на съставените елементи се дължи на влагането на софтуерни добавки (Е-номера) и други нетипични за саламите първични материали, показват създателите на изследването. Потребителите могат да употребява малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати (хидролизати) екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, останки от млечната промишленост, китайската чудо-подправка глутамат и други

Иновации има и във видовия генезис на месото - най-малко при 7 марки е добавено пилешко, макар че то всекидневно не се употребява при трайните колбаси . При други се влагат субпродукти като свински кожички и механично отделено месо.

От " Активни консуматори " показват някои заключения и рекомендации за потребителите:
Колбасите, съдържащи в наименованието " Бургас ", са най-разпространените шпекови колбаси на пазара. Съществуват компании, предлагащи повече от една комерсиална марка с това име; При налична достоверна рецепта и настоящ БДС 18-86, актуалните наследници нямат нищо общо с оригинала. Те и не настояват, че се придържат към БДС. Налични са голям брой и извънредно разнородни предписания за шпеков колбас Бургас. Общо при множеството от тях е прибавянето на модерни софтуерни добавки и индустриално създадени първични материали, заместители и скотски субпродукти. Оригиналната рецепта от предишното е изцяло подценена и сменена. Предложената от нас система за оценка на качеството разрешава на потребителите да се ориентират какъв брой надалеч от достоверната рецепта е съответния актуален колбас; Потребителите би трябвало да употребяват колбаси с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 съставния елемент в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните 25 търговски марки на горните условия подхождат единствено 5, т.е. 20%. Други вероятни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на колбаса, макар че те значително са субективни. Качественият шпеков салам би трябвало да е по-твърд при пипане и с присъща мозаична текстура. Последното се дължи на потреблението на едросмляно месо, най-типичната и забележима за потребителите характерност на истинската технология. Проблемът с неприятното качество на шпековите салами създавани в България би трябвало да се адресира посредством дейности от страна на Българската организация по сигурност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.
От " Активни консуматори " дават и образци за нетипични месни съставки, които се влагат в колбаси " Бургас ":
птиче месо пилешко месо свински сърца свински кожички свински колаген механично отделено свинско месо механично отделено птиче месо свински хемоглобин животински и млечен протеин
Примери за растителни съставки, които се влагат в колбаси " Бургас ":
картофено нишесте целина растителни фибри/ без глутен соев протеин соеви фибри пшенични фибри овесени фибри синап концентрат от алено цвекло хидролизиран растителен протеин
Примери за водозадържащи съставки, които се влагат в колбаси " Бургас ":
карагенан трансглупаминаза гума арабика гума ксантан
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР