Проучване казва, че кризата с разходите за живот в Обединеното кралство ще доведе до повече преждевременни смъртни случаи

...
Подхранваната от инфлацията криза на разходите за живот в Обединеното
Коментари Харесай

Подхранваната от инфлацията криза на разходите за живот в Обединеното кралство ще „съкрати животите“ и „значително ще разшири разликата между благосъстоянието и здравето“, според проучване, публикувано от списанието за свободен достъп BMJ Public Health в понеделник.

Моделирането, проведено за проучването, прогнозира, че делът на хората, „умиращи преди времето си“ (под 75-годишна възраст) ще нарасне с близо 6,5% поради продължителния период на високи цени.

Най-нуждаещите се домакинства ще преживяват четири пъти повече смъртни случаи в сравнение с най-богатите домакинства, прогнозира то, като най-бедните трябва да харчат по-голяма част от доходите си за енергия, чиито разходи скочиха.

Изследователите са изследвали въздействието на инфлацията върху смъртността проценти в Шотландия през 2022-2023 г., със и без смекчаващи мерки като правителствена подкрепа за намаляване на битовите сметки.

След това събраните данни бяха използвани за моделиране на различни потенциални бъдещи резултати относно продължителността на живота и неравенствата за Обединеното кралство като цяло, ако бяха приложени различни политики за смекчаване.

Без никакво смекчаване, моделът установи, че инфлацията може да увеличи смъртните случаи с пет процента в най-необлагодетелстваните райони и с 23% в най-нуждаещите се – спадайки до два процента и осем процента със смекчаване, с общ процент от около 6,5%. Общата продължителност на живота също ще намалее във всеки случай, добавя се.

"Нашият анализ допринася за доказателства, че икономиката има значение за здравето на населението", казаха изследователите. „Въздействията върху смъртността от инфлацията и намаляването на доходите в реално изражение вероятно ще бъдат големи и отрицателни, с подчертани неравенства в начина, по който те се преживяват.

„Приложените отговори на обществената политика не са достатъчни за защита на здравето и предотвратяване на разширяващи се неравенства“, те добавено.

Инфлацията в Обединеното кралство неочаквано се забави през август до 6,7% от връх от 11,1%, но остава най-високата в Г-7, подхранвана от коронавирусните блокировки, Брекзит и войната в Украйна.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР