Проучване доказва, че жените са 2 пъти по-застрашени от астма

...
Проучване доказва, че жените са 2 пъти по-застрашени от астма
Коментари Харесай

Жените 2 пъти по-податливи на астма от мъжете


Проучване потвърждава, че дамите са 2 пъти по-застрашени от астма по отношение на мъжете. Оказва се, че разликата е предизвикана от чисто полови особености и идва от характерното протективно деяние на мъжкия сексуален хормон тестостерон.

Тестостеронът има доста особено въздействие върху имунната система и нейните съставни елементи. Установено е, че той потиска действието на характерни лимфни кафези, които отделят цитокини . Тези цитокини предизвикат възпалителни реакции и свръхсекреция на назалната лигавица, водеща до проблемите с дишането , типични за астматичния припадък. Потискайки тези кафези, тестостеронът има трайно предпазен резултат против развиването на астма.

Данните са събрани след изследване на екип от университета „ Вандербилт “ в Нешвил Съединени американски щати.

В началото на изследването учените асоциират по-честите случаи на астма при дамите с предразполагащо въздействие на женските полови хормони за развиване на болестта. Предполагало се е, че естрогенът отежнява протичането на възпалителните реакции и води до по-лесно отключване на астматичен припадък . С хода на изследването обаче се открива, че по-редките случаи на астма при мощния пол се дължат не на по-ниските концентрации на естрогена при мъжете, а на по-високите равнища на тестостерон

при тях.

Свързани публикации.. Допълнете лекуването на астма с банкет на витамин D 0 Астмата - от кое място идва? 0 Бронхиална астма и способи на физиотерапията в лекуването 0

Откритието първоначално изненадва учените, само че по-дълбокият разбор на статистиката за разпространяването на астма при двата пола затвърждава получените данни.

Статистиката сочи, че в предпубертетна възраст момчетата с астма са 1,5 пъти повече от девойките. Резкият поврат в разпространяването на астмата идва след пубертета . В тази точно възрастова група броят на болните дами е 2 пъти по-голям от този на мъжете. Като съществена причина за тези коренни разлики се показват тъкмо разликите в равнищата на тестостерона. Преди пубертета те са ниски даже при момчетата, само че след половото съзряване внезапно се повишават и това точно води до по-редките изяви на астмата при зрели мъже, в сравнение с при зрели дами.

За удостоверение на тази взаимозависимост учените показват още един факт. Случаите на астма измежду дами са най-редки в менопаузална възраст . Този феномен се изяснява с хормоналните промени в тази възраст. През менопаузата

секрецията на естроген

трайно отслабва и ролята на въпреки и ниските равнища на тестостерон в организма на дамата се ускорява. Така, в интервала на менопаузата дамите към този момент разполагат със същите естествени защитни механизми против астма каквито имат мъжете в зрелост.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР