Проучваме възмжоността за изграждане на нефтопровод Александруполис-Бургас за не-руски петрол. Това

...
Проучваме възмжоността за изграждане на нефтопровод Александруполис-Бургас за не-руски петрол. Това
Коментари Харесай

Проучваме изграждането на нефтопровод „Александруполис-Бургас” за неруски петрол

Проучваме възмжоността за създаване на нефтопровод „ Александруполис-Бургас ” за не-руски нефт. Това излиза наяве от известие на държавната пресслужба след постоянното съвещание на Министерския съвет.

" Предвид стратегическото партньорство сред Република България и Република Гърция и споделения им ангажимент за стабилно социално-икономическо развиване на Югоизточна Европа, с решение на Министерски съвет бе утвърден Меморандум за съгласие сред енергийните министерства на страните. Чрез документа двете страни ще си сътрудничат при изследването на опциите за осъществяване на план за създаване на нефтопровод „ Александруполис-Бургас ”, излиза наяве от прессъобщението.   

Подписването на Меморандума цели основаване на нужната база за изследване на опциите за осъществяване на инфраструктурния план за транспорт на недопечен нефт от не-руски източници от пристанището Александруполис в Република Гърция до региона на Бургас в Република България.

Предвижда се основаването на специфична работна група, с присъединяване на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, както и на заинтригуваните лица от двете страни. Експертният екип ще извърши нужните предварителни изследвания, ще изследва опциите за структуриране на план за създаване на нефтопровод Александруполис - Бургас и ще проучва разновидностите за неговото финансиране. В рамките на работната група следва да бъде направен План за деяние за осъществяване на плана до края на 2024 година

Предвижда се потенциалът на оферти нефтопровод да обезпечава като най-малко цялостна подмяна на вноса на съветски недопечен петрол в България по море от различни източници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР