Процесорите на Intel от осмо поколение, познати като Coffee Lake,

...
Процесорите на Intel от осмо поколение, познати като Coffee Lake,
Коментари Харесай

Новите процесори Coffee Lake могат да работят със старите 1хх/2хх чипсети

Процесорите на Intel от осмо потомство, познати като Coffee Lake, работят с дънни платки, основани на чипсетите Intel 3хх и съгласно производителя, нямат противоположна съгласуемост с предходните чипсети 1хх и 2хх, макар че сокетът е еднакъв – LGA1151.
Intel публично съобщи, че макар идентичното процесорно гнездо, процесорите Coffee Lake са със характерни условия към зареждането, заради съществуването на 6 ядра. Но нищо не се споделя за 4-ядрените процесори от тази фамилия.

Но в този момент се появи нова информация, че това ограничаване за потреблението на процесорите Coffee Lake дружно с чипсетите Intel 1хх и 2хх е изкуствено и има за цел да накара потребителите да купуват нови дънни платки за новите процесори.

Имайки поради идентичния LGA1151 сокет, компютърни запалянковци освен сполучливо инсталираха процесори Coffee Lake в дънни платки с чипсети 1хх и 2хх, само че и ги накараха без проблеми да работят на старите „несъвместими“ платформи.

Оказа се, че Intel употребява специфичен програмен продукт, който предотвратява стартирането на процесорите Coffee Lake на остарели платформи. Софтуерът е показан във тип на микрокод за процесорите, включен е в драйвера iGPU UEFI GOP и в някои зареждащи модули Management Engine в BIOS-a на дънната платка. Този програмен продукт разпознава новите чипове и блокира тяхната работа на старите системи.

Ентусиастите съумяха да трансферират съответните версии на този профилиран програмен продукт в старите платформи и новите процесори мигновено започнаха да работят със старите дъна. Специалистите освен осигуриха работата на процесорите Coffee Lake на старите дъна, само че и отстраниха някои предходни проблеми на стабилността и съвместимостта, зародили при други сходни опити за потребление на процесорите на Intel от осмо потомство с дъна, основани на чипсетите Intel 1хх и 2хх.



Информацията е на уеб-портала Techpowerup, а повече детайлности са оповестени във win-raid.com.

Да си напомним, че Intel публично съобщи, че процесорите Coffee Lake не са съвместими с предходните дънни платки, тъй като съществуват хардуерни разлики и по-точно, в конфигурацията на крачетата на чиповете. Така да вземем за пример, за процесорите Coffee Lake са нужни повече крачета за подаване на електрическа сила за ядрата (VCC) – 146. За съпоставяне, чиповете Kaby Lake и Skylake употребяват 128 VCC крачета.

При други сходни опити се оказа, че външните видеокарти не работят в сходен режим, само че вградените в процесора графични ускорители се държат обикновено. Тестовете в това направление не престават.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР