Процесорите на Apple имат голяма заслуга за успеха на iPhone

...
Процесорите на Apple имат голяма заслуга за успеха на iPhone
Коментари Харесай

Apple показа супермодерната си лаборатория, в която проектира и разработва процесорите си – вижте я

Процесорите на Apple имат огромна заслуга за триумфа на iPhone и Mac през последните години

Емил Василев преди 44 секунди 3 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Маринов - 16:02 | 02.12.2023

Хората едвам в този момент осъзнават, че употребяват калкулатора на iPhone изцяло неправилно

IT НовиниДаниел Десподов - 15:15 | 05.12.2023

Китай разгласи, че е разкрил голям непокътнат петролен запас от 100 милиона тона

ТелефониДаниел Десподов - 9:32 | 04.12.2023

Xiaomi 14 Ultra ще бъде единственият смарт телефон в тази серия флагмани, който ще разполага с ултразвуков датчик за пръстови отпечатъци

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

От доста години Apple употребява процесори, които сама проектира и създава в своите артикули, като се стартира от SoC A4 в iPhone 4 и истинския iPad през 2010 година. 10 години по-късно компанията показа основания на Arm процесор M1, който размени чиповете x86 на Intel в редица Mac и iPad. След повече от десетилетие планиране на чипове за своите телефони, компютри и таблети Apple най-сетне даде опция на външни лица да надникнат в лабораториите, които стоят зад нейните персонализирани процесори.

В извънредно свободно изявление за CNBC, ръководителите на Apple демонстрираха супермодерната лаборатория за чипове на компанията в Силициевата котловина, където инженери в лабораторни престилки подробно тестват всеки съставен елемент, преди да одобрят потреблението му в продуктите на компанията. От CNBC разговаряха и с ръководителя на отдела за чипове на Apple Джони Сруджи, който твърди, че отделът за чипове на компанията се състои от „ хиляди инженери “, разпределени в няколко обекта в международен мащаб.

По време на изявлението Сруджи съобщи, че вътрешният дизайн и разработка на чиповете на Apple разрешават по-добра оптимизация и мащабируемост, като по този метод оферират по-добра продуктивност. Той също по този начин допусна, че графичният процесор в по-новите SoC им оказва помощ да се конкурират по-добре с Intel, AMD и NVIDIA. Според него една от най-забележителните разработки, свързани с графичните процесори в Apple през последните години е прибавянето на функционалности като хардуерно ускорено трасиране на лъчи, което усъвършенства образните резултати в игрите.

Ръководителите на Apple се гордеят с отдела за разработка на чипове на компанията и постоянно го считат за една от главните аргументи за триумфа на хардуерните артикули на компанията през последното десетилетие.

Главният вицепрезидент по хардуерно инженерство на Apple Джон Тернус изрази голямо удовлетворение от напредъка на полупроводниковата самодейност на Apple през годините и отдаде дължимото на процесорите от серията М за лекия дизайн на MacBook Air без вентилатор и впечатляващия 18-часов живот на батерията му. Той също по този начин съобщи, че чиповете от серия М са задоволително положителни, с цел да работят с ААА игрови заглавия, макар че в действителния свят множеството геймъри към момента избират конзоли или лични компютри с Windows, с цел да играят игри.

Един от последните сегменти в обширното видео беше диалог за зависимостта на Apple от TSMC. Това в действителност се преглежда като рисков фактор заради разнообразни добре известни аргументи – цялото произвеждане на чиповете е в ръцете на последната. Ще е добре Samsung и Intel де станат практични други възможности на TSMC за Apple в недалечно бъдеще, въпреки това да не е видно към този миг.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР