Процесори EPYC ще осигурят изчислителна мощ за нов суперкомпютър на

...
Процесори EPYC ще осигурят изчислителна мощ за нов суперкомпютър на
Коментари Харесай

Atos изгражда нов суперкомпютър с AMD процесори


Процесори EPYC ще обезпечат изчислителна мощност за нов суперкомпютър на Atos
(снимка: AMD)

Френският софтуерен колос Atos стартира план за и зграждане на нов суперкомпютър с AMD технологии. Високопроизводителната изчислителна машина ще обслужва институтите Макс Планк в Германия.

След като влезе в деяние, суперкомпютърът ще обезпечи три пъти по-висока продуктивност за приложенията, в съпоставяне със съществуващата система Cobra. Става въпрос за сериозни приложения като изкуствен интелект, астрофизика, проучвания на науките за живота, проучвания на материалите и физика на плазмата.

Супер машината на Atos ще се зарежда от 4-то потомство процесори AMD EPYC и упования скоро ускорител AMD Instinct MI300A. Именно сървърните чипове EPYC осигуриха на AMD близо трикратно нарастване на пазарния дял при x86 процесорите в границите на няколко години.
още по темата
Новият суперкомпютър ще бъде конфигуриран в центъра за калкулации и обработка на данни (Max Planck Computing and Data Facility, MPCDF) в Гархинг, покрай Мюнхен, прецизираха от Atos и AMD в известие до медиите.

Доставките на CPU модулите са планувани за третото тримесечие на 2023 година, а инсталирането на GPU модулите AMD Instinct MI300A се чака да стане през първата половина на 2024 година, съгласно проектите на двете компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР